Ve vodě uvařené šišky z nakynutého těsta, po mírném vychladnutí servírované nakrájené nití na přiměřeně silná knedlíky.
Ingredience:
1 necelý hrnek | hrubé mouky (400 g) |
1 ks | rohlíku |
1 ks | vejce |
1 hrnek | vlažného mléka |
1/2 ks | kostky kvasnic |
1 lžička | cukru |
1 lžička | soli |
mírně osolená voda na uvaření knedlíků |
Postup:
- Odebereme trochu vlažného mléka do kterého zamícháme cukr a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek.
- Rohlík nakrájíme na malé kostičky, v míse je přelijeme zbytkem mléka ve kterém rozšleháme vejce, kostičky necháme nasáknout.
- K rohlíkům přidáme mouku, sůl, kvásek a vypracujeme těsto, to necháme vykynout nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, musí zdvojnásobit svůj objem.
- Z vykynutého těsta uděláme tři menší nohavice, nebo dvě větší nohavice, necháme ještě 15-20 minut kynout pod utěrkou.
- Knedlíky vložíme do mírně osolené vody a z každé strany vaříme cca 10 minut, potom knedlíky vytáhneme a okapané ne několika místech propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.
Knedlíky krájíme nejlépe nití.