Jelítka z vepřového masa, vepřových vnitřností, škvarků, vařených krup, vepřové krve, vývaru, česneku, cibule a koření, směs uvařená natlačená do vepřových střívek.
Ingredience:
700 g | tučného vepřového masa i s kůží |
400 g | vepřových vnitřností |
400 g | vařených krup |
100 g | škvarků |
15 g | mletého černého pepře |
5 g | mletého nového koření |
4 g | mletého zázvoru |
4 g | sušené majoránky |
5 ks | stroužků česneku |
2 ks | velké cibule |
300 ml | vepřové krve |
100 ml | vývaru |
vepřová střívka | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Maso s vnitřnostmi pečlivě očistíme a uvaříme doměkka, pak maso nakrájíme na malé kostičky o velikosti zhruba 0,5 cm a vařené vnitřnosti, odkrojenou kůži a škvarky umeleme na masovém strojku
2. Ve velké nádobě promícháme vařené kroupy s přecezenou krví a vývarem, přidáme na kostičky nakrájené maso, umletou směs s vnitřnostmi, oloupané utřené stroužky česneku, oloupané na drobno nakrájené cibule, ochutíme veškerým kořením, osolíme a důkladně vše promícháme
3. Dobře vypraná střeva nakrájíme na menší kousky a na jednom konci je zašpejlujeme, střívka naplníme ochucenou masovou směsí a špejlemi zajistíme i druhý konec
4. Připravená vepřová jelítka vložíme do vroucí vody a při 90 °C vaříme asi 20-25 minut a během vaření jelítka opatrně promícháváme
5. Jelítka jsou uvařená, když z nich po propíchnutí nevytéká červeně zbarvená tekutina, poté je rozložíme na dřevěnou desku a necháme vychladnout.