REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí jitrnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z klasických receptů na výrobu domácí jitrnice z receptáře našich prababiček….


Ingredience:
3 kgmasa z hlavy, bůčku a laloku
1,8 kgvnitřností (plíce, srdce)
1,5 kgžemle či krup nebo rýže
500 gjater
200 gcibule
130 gsoli (dle chuti)
1 lžícemletého pepře
1 lžícemajoránky
1 lžícenového koření
1/2 lžičkymletého zázvoru
5 ksstroužků česneku
2 lmastného vývaru z ovaru
20 mtenkých střev
špejle

Postup:
  1. Masité části předvaříme, dbáme, aby maso bylo stejnoměrně měkké
  2. Játra semeleme syrová a promícháme s utřeným česnekem
  3. Masité části po tepelném zpracování rozemeleme nahrubo a uvařené vnitřnosti na jemno, přidáváme osmahnutou nakrájenou cibuli
  4. Umleté vnitřnosti, maso a na kostičky nakrájené a namočené žemle (nebo uvařenou rýži či kroupy) smícháme dohromady, přidáme játra s česnekem, sůl a další zbylé přísady dle chuti
  5. Poté zředíme vývarem
  6. Střeva obrátíme, vypereme a necháme okapat, nakrájíme je na délku 15 až 20 cm a uzavřeme na jednom konci špejlí
  7. Připraveným prejtem je rukama nebo nabíječkou naplníme, poté je zašpejlujeme i z druhé strany
  8. Připravené jitrnice dáme sterilovat – vložíme je do vařící vody, snížíme teplotu a necháme vařit 20 minut až 30 minut, jitrnice jsou hotové, když začnou plavat na hladině
  9. Uvařené jitrnice omyjeme a necháme vychladnout, po dobu chladnutí je obracíme, aby se tuk rozprostřel rovnoměrně.
Doporučení:

Uchováváme je v chladu (0 °C) a neskladujeme dlouho, protože se snadno kazí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy