REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí jitrnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z klasických receptů na výrobu domácí jitrnice z receptáře našich prababiček….


Ingredience:
3 kgmasa z hlavy, bůčku a laloku
1,8 kgvnitřností (plíce, srdce)
1,5 kgžemle či krup nebo rýže
500 gjater
200 gcibule
130 gsoli (dle chuti)
1 lžícemletého pepře
1 lžícemajoránky
1 lžícenového koření
1/2 lžičkymletého zázvoru
5 ksstroužků česneku
2 lmastného vývaru z ovaru
20 mtenkých střev
špejle

Postup:
  1. Masité části předvaříme, dbáme, aby maso bylo stejnoměrně měkké
  2. Játra semeleme syrová a promícháme s utřeným česnekem
  3. Masité části po tepelném zpracování rozemeleme nahrubo a uvařené vnitřnosti na jemno, přidáváme osmahnutou nakrájenou cibuli
  4. Umleté vnitřnosti, maso a na kostičky nakrájené a namočené žemle (nebo uvařenou rýži či kroupy) smícháme dohromady, přidáme játra s česnekem, sůl a další zbylé přísady dle chuti
  5. Poté zředíme vývarem
  6. Střeva obrátíme, vypereme a necháme okapat, nakrájíme je na délku 15 až 20 cm a uzavřeme na jednom konci špejlí
  7. Připraveným prejtem je rukama nebo nabíječkou naplníme, poté je zašpejlujeme i z druhé strany
  8. Připravené jitrnice dáme sterilovat – vložíme je do vařící vody, snížíme teplotu a necháme vařit 20 minut až 30 minut, jitrnice jsou hotové, když začnou plavat na hladině
  9. Uvařené jitrnice omyjeme a necháme vychladnout, po dobu chladnutí je obracíme, aby se tuk rozprostřel rovnoměrně.
Doporučení:

Uchováváme je v chladu (0 °C) a neskladujeme dlouho, protože se snadno kazí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy