REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Divoká rýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rýže parboiled smíchaná s rýží indiánskou (divokou), podušená doměkka spolu s červenou cibulí nebo pórkem a česnekem.


Ingredience:
1 hrnekindiánské (divoké) rýže
1 hrnekrýže parboiled
3,5 hrnkuvody
4 ksstroužky česneku
1 ksvětší červené cibule nebo pórku
1 lžícebylinkové soli
50 gmásla
plátky limetky na ozdobení

Postup:

1. Obě rýže propláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat
2. Oloupanou cibuli (pórek) nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme
3. V hrnci na rozpuštěném másle necháme cibuli zesklovatět, přidáme prolisovaný česnek a okapanou rýži, chvíli vše zprudka restujeme
4. Zalijeme vodou, rýži dochutíme bylinkovou solí a dusíme pod pokličkou asi 20 minut
5. Divokou rýži podáváme jako přílohu, nejlépe ozdobenou plátky limetky.

Poznámka:

Divoká rýže: Divoká rýže, anglicky zvaná wild rice, jsou vlastně semena rostliny Zizania palustris rostoucí divoce v mělčinách vodních toků a jezer v americkém státě Minesota a sousední Kanadě. Tato rýže je velice pracně ručně sklízena místními Indiány podle indiánkých rituálů a proto je relativně drahá. Před kuchyňskou úpravou je důležité divokou rýži přebrat, nejlépe však je vyplavit nečistoty studenou vodou. Divoká rýže vyžaduje o něco delší dobu varu než běžné druhy, navíc je nutné dát pozor na převaření, které způsobí zmazovatění pokrmu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy