Rýže parboiled smíchaná s rýží indiánskou (divokou), podušená doměkka spolu s červenou cibulí nebo pórkem a česnekem.
Ingredience:
1 hrnek | indiánské (divoké) rýže |
1 hrnek | rýže parboiled |
3,5 hrnku | vody |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší červené cibule nebo pórku |
1 lžíce | bylinkové soli |
50 g | másla |
plátky limetky na ozdobení |
Postup:
1. Obě rýže propláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat
2. Oloupanou cibuli (pórek) nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme
3. V hrnci na rozpuštěném másle necháme cibuli zesklovatět, přidáme prolisovaný česnek a okapanou rýži, chvíli vše zprudka restujeme
4. Zalijeme vodou, rýži dochutíme bylinkovou solí a dusíme pod pokličkou asi 20 minut
5. Divokou rýži podáváme jako přílohu, nejlépe ozdobenou plátky limetky.
Divoká rýže: Divoká rýže, anglicky zvaná wild rice, jsou vlastně semena rostliny Zizania palustris rostoucí divoce v mělčinách vodních toků a jezer v americkém státě Minesota a sousední Kanadě. Tato rýže je velice pracně ručně sklízena místními Indiány podle indiánkých rituálů a proto je relativně drahá. Před kuchyňskou úpravou je důležité divokou rýži přebrat, nejlépe však je vyplavit nečistoty studenou vodou. Divoká rýže vyžaduje o něco delší dobu varu než běžné druhy, navíc je nutné dát pozor na převaření, které způsobí zmazovatění pokrmu.