Dezert z ušlehaných bílků a dalších ingrediencí, ozdobený smetanovým krémem a dílky pomerančů.
Ingredience:
250 g | cukru krupice |
1,5 lžičky | kukuřičného škrobu |
1 lžička | vinného octa |
1 lžička | vanilkového extraktu |
6 ks | velkých bílků |
1-2 ks | pomeranče |
špetka soli | |
Na krém: | |
250 ml | smetany ke šlehání |
250 ml | zakysané smetany |
2 lžíce | moučkového cukru |
1 lžička | vanilkového extraktu |
Postup:
1. Do mísy dáme bílky pokojové teploty, kukuřičný škrob, vinný ocet, špetku soli a ručním elektrickým šlehačem ušleháme do polotuha
2. Postupně přidáme krupicový cukr a šleháme do lesklé a pevné hmoty, nakonec přidáme vanilkový extrakt
3. Pak tuhé bílky přendáme na plech vyložený pečicím papírem, vytvoříme kolo o průměru asi 25 cm a vysoké 5 cm
4. Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 10 minut, potom teplotu snížíme na 90 °C a pečeme 40 – 50 minut, pak troubu vypneme, otevřeme a necháme v ní Pavlovu přes noc
5. Připravíme si smetanový krém; smetanu ušleháme do tuha, vmícháme moučkový cukr, vanilkový extrakt a nakonec opatrně i zakysanou smetanu
6. Před podáváním ozdobíme smetanovým krémem a oloupanými dílky pomerančů.