Cukrový fondán je dopředu připravená poleva vhodná na dorty, moučníky a jiné dezerty. Spolu s dalšími ingrediencemi má mnoho obměn. Podle potřeby ji můžeme dochutit rumem, citrónovou šťávou, ovocným sirupem, čokoládou, kakaem …
Ingredience:
500 g | krupicového cukru |
1,5–2 dl | pitné vody |
2-3 cl | octa |
voda | |
peroutka nebo štětec |
Postup:
1. Cukr zalijeme vodou a přivedeme k varu, během varu se nádoba s cukrem na vnitřní straně omývá štětečkem nebo peroutkou s trochou vody, aby se na stěně netvořily krystalky cukru
2. Když je voda téměř vyvařená, přidáme ocet a cukr a hmotu dovaříme na potřebnou hustotu tzv: „na řetěz“
3. Nádobku s cukrem dáme vychladit do studené vody a uvařený cukr mírně pokropíme vodou, aby se nám na povrchu neutvořil škraloup
4. Prochladlý cukr mícháme vařečkou, postupně se změní z čiré tekutiny na úplně bílou neprůhlednou hmotu, tu opět pokropíme vodou, aby neosychala.
Před použitím se potřebné množství polevy zahřeje tak, aby byla tekutá a mírně teplá, podle potřeby se dochutí citrónovou šťávou, rumem, čokoládou, ovocným sirupem, kakaem … a použije se ke zdobení dortů, máčení nebo zdobení různých zákusků a jiných dezertů.
Poznámka:Když je poleva příliš hustá, lze ji zředit trochou vody. Příliš řídká fondánová poleva na dortech nebo na jiných výrobcích však špatně zasychá.