REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cukrová poleva (fondán)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cukrový fondán je dopředu připravená poleva vhodná na dorty, moučníky a jiné dezerty. Spolu s dalšími ingrediencemi má mnoho obměn. Podle potřeby ji můžeme dochutit rumem, citrónovou šťávou, ovocným sirupem, čokoládou, kakaem …


Ingredience:
500 gkrupicového cukru
1,5–2 dlpitné vody
2-3 clocta
voda
peroutka nebo štětec

Postup:

1. Cukr zalijeme vodou a přivedeme k varu, během varu se nádoba s cukrem na vnitřní straně omývá štětečkem nebo peroutkou s trochou vody, aby se na stěně netvořily krystalky cukru
2. Když je voda téměř vyvařená, přidáme ocet a cukr a hmotu dovaříme na potřebnou hustotu tzv: „na řetěz“
3. Nádobku s cukrem dáme vychladit do studené vody a uvařený cukr mírně pokropíme vodou, aby se nám na povrchu neutvořil škraloup
4. Prochladlý cukr mícháme vařečkou, postupně se změní z čiré tekutiny na úplně bílou neprůhlednou hmotu, tu opět pokropíme vodou, aby neosychala.

Doporučení:

Před použitím se potřebné množství polevy zahřeje tak, aby byla tekutá a mírně teplá, podle potřeby se dochutí citrónovou šťávou, rumem, čokoládou, ovocným sirupem, kakaem … a použije se ke zdobení dortů, máčení nebo zdobení různých zákusků a jiných dezertů.

Poznámka:

Když je poleva příliš hustá, lze ji zředit trochou vody. Příliš řídká fondánová poleva na dortech nebo na jiných výrobcích však špatně zasychá.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy