Dříve jsme si ho mohli koupit na pouti, i dnes se občas objeví na stáncích s pamlsky. Sladký, voňavý cukrkandl.
Ingredience:
500 g | cukru krupice |
1/2 lžičky | kyseliny citrónové |
2 dcl | vody |
červené, žluté, ... nebo zelené poravinářské barvivo | |
několik kapek kokosové, mandlové, ... nebo rumové tresti | |
celofán |
Postup:
1. Vodu svaříme s cukrem tzv. na “na lom” (což poznáme podle toho, že ponoříme-li lžíci do studené vody, potom do cukrového roztoku a posléze zpět do vody, cukr na ní okamžitě ztvrdne, nelepí se, ale láme)
2. Přidáme kyselinu citrónovou, tresť, barvivo a směs důkladně promícháme
3. Potom směs nalijeme na lehce olejem potřenou desku s nepřilnavým povrchem, na které máme z alobalu potřeného olejem udělaný obrys čtverce, jakmile začne cukrkandl tuhnout, rozkrájíme ho mastným nožem na čtverečky velikosti bonbónů
4. Druhý den jednotlivé kostky opatrně odloupneme a balíme do celofánu.