REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cuketovo-mrkvovo-cibulový koláč se slaninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný koláč připravený z pečeného korpusu obloženého dalšími surovinami, zapečeného pak v troubě. Koláč se podává teplý!


Ingredience:
Ingredience na těsto:
200 gklasické hladké mouky
100 ghladké chlebové mouky
160 gmásla
40 gmletých mandlí
1,5 lžičkysoli
1 lžícechia semínek
1 lžícesezamových semínek
0,8 dclstudené vody
Ingredience na náplň:
300 gstrouhaného sýru Krolewski
300 mlzakysané smetany
1 kelímeksmetana ke šlehání (33 %)
8 ksplátků slaniny
3 ksstředně velké červené cibule
3 ksstroužky česneku
2 ksvejce
1 ksstředně velká cuketa
1 ksmalá mrkev
2 lžičkytřtinového cukru
1 lžičkasoli
špetka černého mletého pepře
špetka pizza koření
Ostatní:
plech na pizzu, nebo jiný vhodný plech, olej

Postup:

1. Do mísy nasypeme oba druhy mouky, chia semínka, sezamová semínka, drcené nebo nadrobno nasekané mandle a do této směsi vmícháme rozpuštěné, již trochu vystydlé máslo, vše spolu pořádně spojíme, až se začnou tvořit hrudky, pak vše zalijeme vodou a po přidání 1,5 kávové lžičky soli vytvoříme těsto, jakmile by se nechtělo spojit, přilijeme ještě pár kapek vody
2. Těsto zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň půl hodiny v lednici
3. Připravíme si náplň na koláč; cuketu a mrkev si nastrouháme na dlouhé tenké plátky škrabkou na chřest a dáme je na suchou pánev na pár minut restovat, stačí skutečně tak 5 minut, hotově orestované plátky cukety a mrkve dáme do misky na stranu
4. Na pánev dáme trochu olivového oleje a dáme na něj restovat na kolečka nakrájené červené cibule, které po chvíli restování zasypeme troškou třtinového cukru a cibuli necháme zkaramelizovat, jakmile ji zkaramelizujeme, sesypeme ji do další misky a dáme ji stranou, k tomu všemu si orestujeme i plátky slaniny
5. Na zálivku k polití připravené zeleniny a slaniny potřebujeme 2 vajíčka, 300 ml zakysané smetany, 1 tučnou smetanu ke šlehání, rozmačkaný česnek, sůl, pepř a vše dohromady zamícháme
6. Sýr Krolewski nastrouháme na jemno
7. Předehřejeme troubu na 170 °C, vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy, formu s takto roztaženým těstem dáme do předehřívající se trouby asi tak na 10 minut
8. Po uplynutí 10 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií, já jsem si na prkénko položila plátek slaniny, na něj cuketu (vždy několik tenkých plátků přes sebe) a mrkev (též několik tenkých plátků přes sebe) tak, aby ležely na sobě a ty jsem pak od středu stáčela do takového „jakoby“ šneka, tak jsem pokračovala stále dál a dál, až jsem vytvořila slaninovo-cuketovo-mrkvovou spirálu, která zaplnila celý korpus
9. Do mezer, které se vytvořily mezi jednotlivými „vrstvami“ těchto ingrediencí jsem pokládala kolem dokola zkaramelizovanou červenou cibuli, vytvořila se moc zajímavá mozaika, kterou jsem pak zalila připravenou zálivkou
10. Toto vše jsem posypala nastrouhaným sýrem Krolewski, můžeme samozřejmě použít jakýkoliv jiný sýr, jaký má kdo rád
11. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 °C, každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastní trouby
12. Podáváme až po vychladnutí, dokud je koláč teplý, tak se nedá krájet, vychladlý a nakrájený koláč přihříváme v mikrovlnné troubě těsně před konzumací.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy