Slaný koláč připravený z pečeného korpusu obloženého dalšími surovinami, zapečeného pak v troubě. Koláč se podává teplý!
Ingredience:
Ingredience na těsto: | |
200 g | klasické hladké mouky |
100 g | hladké chlebové mouky |
160 g | másla |
40 g | mletých mandlí |
1,5 lžičky | soli |
1 lžíce | chia semínek |
1 lžíce | sezamových semínek |
0,8 dcl | studené vody |
Ingredience na náplň: | |
300 g | strouhaného sýru Krolewski |
300 ml | zakysané smetany |
1 kelímek | smetana ke šlehání (33 %) |
8 ks | plátků slaniny |
3 ks | středně velké červené cibule |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | vejce |
1 ks | středně velká cuketa |
1 ks | malá mrkev |
2 lžičky | třtinového cukru |
1 lžička | soli |
špetka černého mletého pepře | |
špetka pizza koření | |
Ostatní: | |
plech na pizzu, nebo jiný vhodný plech, olej |
Postup:
1. Do mísy nasypeme oba druhy mouky, chia semínka, sezamová semínka, drcené nebo nadrobno nasekané mandle a do této směsi vmícháme rozpuštěné, již trochu vystydlé máslo, vše spolu pořádně spojíme, až se začnou tvořit hrudky, pak vše zalijeme vodou a po přidání 1,5 kávové lžičky soli vytvoříme těsto, jakmile by se nechtělo spojit, přilijeme ještě pár kapek vody
2. Těsto zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň půl hodiny v lednici
3. Připravíme si náplň na koláč; cuketu a mrkev si nastrouháme na dlouhé tenké plátky škrabkou na chřest a dáme je na suchou pánev na pár minut restovat, stačí skutečně tak 5 minut, hotově orestované plátky cukety a mrkve dáme do misky na stranu
4. Na pánev dáme trochu olivového oleje a dáme na něj restovat na kolečka nakrájené červené cibule, které po chvíli restování zasypeme troškou třtinového cukru a cibuli necháme zkaramelizovat, jakmile ji zkaramelizujeme, sesypeme ji do další misky a dáme ji stranou, k tomu všemu si orestujeme i plátky slaniny
5. Na zálivku k polití připravené zeleniny a slaniny potřebujeme 2 vajíčka, 300 ml zakysané smetany, 1 tučnou smetanu ke šlehání, rozmačkaný česnek, sůl, pepř a vše dohromady zamícháme
6. Sýr Krolewski nastrouháme na jemno
7. Předehřejeme troubu na 170 °C, vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy, formu s takto roztaženým těstem dáme do předehřívající se trouby asi tak na 10 minut
8. Po uplynutí 10 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií, já jsem si na prkénko položila plátek slaniny, na něj cuketu (vždy několik tenkých plátků přes sebe) a mrkev (též několik tenkých plátků přes sebe) tak, aby ležely na sobě a ty jsem pak od středu stáčela do takového „jakoby“ šneka, tak jsem pokračovala stále dál a dál, až jsem vytvořila slaninovo-cuketovo-mrkvovou spirálu, která zaplnila celý korpus
9. Do mezer, které se vytvořily mezi jednotlivými „vrstvami“ těchto ingrediencí jsem pokládala kolem dokola zkaramelizovanou červenou cibuli, vytvořila se moc zajímavá mozaika, kterou jsem pak zalila připravenou zálivkou
10. Toto vše jsem posypala nastrouhaným sýrem Krolewski, můžeme samozřejmě použít jakýkoliv jiný sýr, jaký má kdo rád
11. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 °C, každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastní trouby
12. Podáváme až po vychladnutí, dokud je koláč teplý, tak se nedá krájet, vychladlý a nakrájený koláč přihříváme v mikrovlnné troubě těsně před konzumací.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová