REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cuketovo-mrkvovo-cibulový koláč se slaninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný koláč připravený z pečeného korpusu obloženého dalšími surovinami, zapečeného pak v troubě. Koláč se podává teplý!


Ingredience:
Ingredience na těsto:
200 gklasické hladké mouky
100 ghladké chlebové mouky
160 gmásla
40 gmletých mandlí
1,5 lžičkysoli
1 lžícechia semínek
1 lžícesezamových semínek
0,8 dclstudené vody
Ingredience na náplň:
300 gstrouhaného sýru Krolewski
300 mlzakysané smetany
1 kelímeksmetana ke šlehání (33 %)
8 ksplátků slaniny
3 ksstředně velké červené cibule
3 ksstroužky česneku
2 ksvejce
1 ksstředně velká cuketa
1 ksmalá mrkev
2 lžičkytřtinového cukru
1 lžičkasoli
špetka černého mletého pepře
špetka pizza koření
Ostatní:
plech na pizzu, nebo jiný vhodný plech, olej

Postup:

1. Do mísy nasypeme oba druhy mouky, chia semínka, sezamová semínka, drcené nebo nadrobno nasekané mandle a do této směsi vmícháme rozpuštěné, již trochu vystydlé máslo, vše spolu pořádně spojíme, až se začnou tvořit hrudky, pak vše zalijeme vodou a po přidání 1,5 kávové lžičky soli vytvoříme těsto, jakmile by se nechtělo spojit, přilijeme ještě pár kapek vody
2. Těsto zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň půl hodiny v lednici
3. Připravíme si náplň na koláč; cuketu a mrkev si nastrouháme na dlouhé tenké plátky škrabkou na chřest a dáme je na suchou pánev na pár minut restovat, stačí skutečně tak 5 minut, hotově orestované plátky cukety a mrkve dáme do misky na stranu
4. Na pánev dáme trochu olivového oleje a dáme na něj restovat na kolečka nakrájené červené cibule, které po chvíli restování zasypeme troškou třtinového cukru a cibuli necháme zkaramelizovat, jakmile ji zkaramelizujeme, sesypeme ji do další misky a dáme ji stranou, k tomu všemu si orestujeme i plátky slaniny
5. Na zálivku k polití připravené zeleniny a slaniny potřebujeme 2 vajíčka, 300 ml zakysané smetany, 1 tučnou smetanu ke šlehání, rozmačkaný česnek, sůl, pepř a vše dohromady zamícháme
6. Sýr Krolewski nastrouháme na jemno
7. Předehřejeme troubu na 170 °C, vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy, formu s takto roztaženým těstem dáme do předehřívající se trouby asi tak na 10 minut
8. Po uplynutí 10 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií, já jsem si na prkénko položila plátek slaniny, na něj cuketu (vždy několik tenkých plátků přes sebe) a mrkev (též několik tenkých plátků přes sebe) tak, aby ležely na sobě a ty jsem pak od středu stáčela do takového „jakoby“ šneka, tak jsem pokračovala stále dál a dál, až jsem vytvořila slaninovo-cuketovo-mrkvovou spirálu, která zaplnila celý korpus
9. Do mezer, které se vytvořily mezi jednotlivými „vrstvami“ těchto ingrediencí jsem pokládala kolem dokola zkaramelizovanou červenou cibuli, vytvořila se moc zajímavá mozaika, kterou jsem pak zalila připravenou zálivkou
10. Toto vše jsem posypala nastrouhaným sýrem Krolewski, můžeme samozřejmě použít jakýkoliv jiný sýr, jaký má kdo rád
11. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 °C, každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastní trouby
12. Podáváme až po vychladnutí, dokud je koláč teplý, tak se nedá krájet, vychladlý a nakrájený koláč přihříváme v mikrovlnné troubě těsně před konzumací.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy