REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cuketovo-mrkvovo-cibulový koláč se slaninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný koláč připravený z pečeného korpusu obloženého dalšími surovinami, zapečeného pak v troubě. Koláč se podává teplý!


Ingredience:
Ingredience na těsto:
200 gklasické hladké mouky
100 ghladké chlebové mouky
160 gmásla
40 gmletých mandlí
1,5 lžičkysoli
1 lžícechia semínek
1 lžícesezamových semínek
0,8 dclstudené vody
Ingredience na náplň:
300 gstrouhaného sýru Krolewski
300 mlzakysané smetany
1 kelímeksmetana ke šlehání (33 %)
8 ksplátků slaniny
3 ksstředně velké červené cibule
3 ksstroužky česneku
2 ksvejce
1 ksstředně velká cuketa
1 ksmalá mrkev
2 lžičkytřtinového cukru
1 lžičkasoli
špetka černého mletého pepře
špetka pizza koření
Ostatní:
plech na pizzu, nebo jiný vhodný plech, olej

Postup:

1. Do mísy nasypeme oba druhy mouky, chia semínka, sezamová semínka, drcené nebo nadrobno nasekané mandle a do této směsi vmícháme rozpuštěné, již trochu vystydlé máslo, vše spolu pořádně spojíme, až se začnou tvořit hrudky, pak vše zalijeme vodou a po přidání 1,5 kávové lžičky soli vytvoříme těsto, jakmile by se nechtělo spojit, přilijeme ještě pár kapek vody
2. Těsto zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň půl hodiny v lednici
3. Připravíme si náplň na koláč; cuketu a mrkev si nastrouháme na dlouhé tenké plátky škrabkou na chřest a dáme je na suchou pánev na pár minut restovat, stačí skutečně tak 5 minut, hotově orestované plátky cukety a mrkve dáme do misky na stranu
4. Na pánev dáme trochu olivového oleje a dáme na něj restovat na kolečka nakrájené červené cibule, které po chvíli restování zasypeme troškou třtinového cukru a cibuli necháme zkaramelizovat, jakmile ji zkaramelizujeme, sesypeme ji do další misky a dáme ji stranou, k tomu všemu si orestujeme i plátky slaniny
5. Na zálivku k polití připravené zeleniny a slaniny potřebujeme 2 vajíčka, 300 ml zakysané smetany, 1 tučnou smetanu ke šlehání, rozmačkaný česnek, sůl, pepř a vše dohromady zamícháme
6. Sýr Krolewski nastrouháme na jemno
7. Předehřejeme troubu na 170 °C, vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy, formu s takto roztaženým těstem dáme do předehřívající se trouby asi tak na 10 minut
8. Po uplynutí 10 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií, já jsem si na prkénko položila plátek slaniny, na něj cuketu (vždy několik tenkých plátků přes sebe) a mrkev (též několik tenkých plátků přes sebe) tak, aby ležely na sobě a ty jsem pak od středu stáčela do takového „jakoby“ šneka, tak jsem pokračovala stále dál a dál, až jsem vytvořila slaninovo-cuketovo-mrkvovou spirálu, která zaplnila celý korpus
9. Do mezer, které se vytvořily mezi jednotlivými „vrstvami“ těchto ingrediencí jsem pokládala kolem dokola zkaramelizovanou červenou cibuli, vytvořila se moc zajímavá mozaika, kterou jsem pak zalila připravenou zálivkou
10. Toto vše jsem posypala nastrouhaným sýrem Krolewski, můžeme samozřejmě použít jakýkoliv jiný sýr, jaký má kdo rád
11. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 °C, každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastní trouby
12. Podáváme až po vychladnutí, dokud je koláč teplý, tak se nedá krájet, vychladlý a nakrájený koláč přihříváme v mikrovlnné troubě těsně před konzumací.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy