REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cukeťák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Směs upečená v troubě z nastrouhané a vypocené dužiny cukety, libové uzeniny, goudy, bylinek, vejce, cibule, česneku, strouhanky a koření.


Ingredience:
1 kgcukety
300 glibovolné uzeniny (zde uzený bok a šunka od kosti)
250 ggoudy
2 hrnkystrouhanky
1 hrnekoleje
2 hrstičerstvých bylinek (libeček a petrželová nať)
6 ksstroužků česneku
4 ksvejce
1 ksvětí cibule
1 lžícesušené majoránky
pepř
sůl
olej ve spreji (nebo jiný tuk) na vymazání plechu a strouhanka na vysypání plechu

Postup:

1. Cuketku omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lžící semínka, loupat nemusíme, pak ji nahrubo nastrouháme na slzičkovém struhadle, trochu posolíme a necháme vypotit, přebytečnou vodu vymačkáme a slijeme
2. Do mísy dáme nastrouhanou a vymačkanou cuketu, přidáme všechny ingredience a promícháme, sýr a cibuli taktéž nahrubo nastrouháme, česnek rozmačkáme a uzeninu nakrájíme na kostičky, podle chuti osolíme a opepříme
3. Bylinky na jemno nasekáme a zamícháme do směsi
4. Velký pekáč se zvýšeným okrajem vypamažeme tukem nebo vystříkáme olejovým sprejem a vysypeme strouhankou
5. Cuketovou směs pomocí stěrky zarovnáme do plechu a v troubě na 200 °C zapékáme 40 minut, pak teplotu zvýšíme na 220 °C a ještě zapékáme dalších 15 minut dozlatova.

Doporučení:

Podáváme se zeleninovým salátem. Výborné jsou i tzatziky. Cukeťák je skvělý i servírovaný zastudena.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy