REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cukeťák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Směs upečená v troubě z nastrouhané a vypocené dužiny cukety, libové uzeniny, goudy, bylinek, vejce, cibule, česneku, strouhanky a koření.


Ingredience:
1 kgcukety
300 glibovolné uzeniny (zde uzený bok a šunka od kosti)
250 ggoudy
2 hrnkystrouhanky
1 hrnekoleje
2 hrstičerstvých bylinek (libeček a petrželová nať)
6 ksstroužků česneku
4 ksvejce
1 ksvětí cibule
1 lžícesušené majoránky
pepř
sůl
olej ve spreji (nebo jiný tuk) na vymazání plechu a strouhanka na vysypání plechu

Postup:

1. Cuketku omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lžící semínka, loupat nemusíme, pak ji nahrubo nastrouháme na slzičkovém struhadle, trochu posolíme a necháme vypotit, přebytečnou vodu vymačkáme a slijeme
2. Do mísy dáme nastrouhanou a vymačkanou cuketu, přidáme všechny ingredience a promícháme, sýr a cibuli taktéž nahrubo nastrouháme, česnek rozmačkáme a uzeninu nakrájíme na kostičky, podle chuti osolíme a opepříme
3. Bylinky na jemno nasekáme a zamícháme do směsi
4. Velký pekáč se zvýšeným okrajem vypamažeme tukem nebo vystříkáme olejovým sprejem a vysypeme strouhankou
5. Cuketovou směs pomocí stěrky zarovnáme do plechu a v troubě na 200 °C zapékáme 40 minut, pak teplotu zvýšíme na 220 °C a ještě zapékáme dalších 15 minut dozlatova.

Doporučení:

Podáváme se zeleninovým salátem. Výborné jsou i tzatziky. Cukeťák je skvělý i servírovaný zastudena.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy