REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Medově sladký dort s ovocnou náplní, politý čokoládovou polevou, zdobený mandlemi.


Ingredience:
Na těsto:
200 gpšeničné mouky hladké
125 gcukru krupice
125 gmedu
100 govesných vloček
65 gmásla
2 lžičkyprášku do pečiva
1 lžičkaperníkového koření
2 lžícerumu
2 ksvajec
Na náplň:
500 gjablek
100 gmandlí
100 grozinek
3 lžícecukru
Na ozdobu:
150 gčokoládové polevy (hořké)
12 ksmandlových jader
Ostatní:
tuk a mouka na formu

Postup:

1. V menší nádobě pomalu na mírném ohni rozpustíme máslo a med do tekuté konzistence
2. Vejce, cukr a rum ušleháme do tuhé pěny (zpracováváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí a krém je skoro bílý)
3. Do mísy dáme prosátou mouku promíchanou s práškem do pečiva i perníkovým kořením, přidáme vaječnou pěnu, přisypeme ovesné vločky, polijeme rozpuštěným máslem s medem a vše vymícháme do hladkého těsta
4. Oloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, pak nastrouháme na drobno, mandle nasekáme na větší kousky, omyté rozinky necháme okapat, přidáme cukr a vše důkladně smícháme
5. Do dortové formy dobře vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou vlijeme polovinu těsta, povrch urovnáme a pravidelně na těsto rozetřeme jablečnou směs s rozinkami i mandlemi, pak zakryjeme druhou polovinou těsta a uhladíme
6. Vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a pečeme asi 40 minut, po upečení necháme 10 minut chladnout ve formě, pak ho opatrně vyndáme a necháme úplně vychladnout
7. Vychladlý dort potřeme čokoládovou polevou rozpuštěnou v horké vodní lázni a v pravidelných rozestupech přitiskneme na okraj dortu do ještě měkké čokolády mandlová jádra.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy