Medově sladký dort s ovocnou náplní, politý čokoládovou polevou, zdobený mandlemi.
Ingredience:
Na těsto: | |
200 g | pšeničné mouky hladké |
125 g | cukru krupice |
125 g | medu |
100 g | ovesných vloček |
65 g | másla |
2 lžičky | prášku do pečiva |
1 lžička | perníkového koření |
2 lžíce | rumu |
2 ks | vajec |
Na náplň: | |
500 g | jablek |
100 g | mandlí |
100 g | rozinek |
3 lžíce | cukru |
Na ozdobu: | |
150 g | čokoládové polevy (hořké) |
12 ks | mandlových jader |
Ostatní: | |
tuk a mouka na formu |
Postup:
1. V menší nádobě pomalu na mírném ohni rozpustíme máslo a med do tekuté konzistence
2. Vejce, cukr a rum ušleháme do tuhé pěny (zpracováváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí a krém je skoro bílý)
3. Do mísy dáme prosátou mouku promíchanou s práškem do pečiva i perníkovým kořením, přidáme vaječnou pěnu, přisypeme ovesné vločky, polijeme rozpuštěným máslem s medem a vše vymícháme do hladkého těsta
4. Oloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, pak nastrouháme na drobno, mandle nasekáme na větší kousky, omyté rozinky necháme okapat, přidáme cukr a vše důkladně smícháme
5. Do dortové formy dobře vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou vlijeme polovinu těsta, povrch urovnáme a pravidelně na těsto rozetřeme jablečnou směs s rozinkami i mandlemi, pak zakryjeme druhou polovinou těsta a uhladíme
6. Vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a pečeme asi 40 minut, po upečení necháme 10 minut chladnout ve formě, pak ho opatrně vyndáme a necháme úplně vychladnout
7. Vychladlý dort potřeme čokoládovou polevou rozpuštěnou v horké vodní lázni a v pravidelných rozestupech přitiskneme na okraj dortu do ještě měkké čokolády mandlová jádra.