REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Medově sladký dort s ovocnou náplní, politý čokoládovou polevou, zdobený mandlemi.


Ingredience:
Na těsto:
200 gpšeničné mouky hladké
125 gcukru krupice
125 gmedu
100 govesných vloček
65 gmásla
2 lžičkyprášku do pečiva
1 lžičkaperníkového koření
2 lžícerumu
2 ksvajec
Na náplň:
500 gjablek
100 gmandlí
100 grozinek
3 lžícecukru
Na ozdobu:
150 gčokoládové polevy (hořké)
12 ksmandlových jader
Ostatní:
tuk a mouka na formu

Postup:

1. V menší nádobě pomalu na mírném ohni rozpustíme máslo a med do tekuté konzistence
2. Vejce, cukr a rum ušleháme do tuhé pěny (zpracováváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí a krém je skoro bílý)
3. Do mísy dáme prosátou mouku promíchanou s práškem do pečiva i perníkovým kořením, přidáme vaječnou pěnu, přisypeme ovesné vločky, polijeme rozpuštěným máslem s medem a vše vymícháme do hladkého těsta
4. Oloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince, pak nastrouháme na drobno, mandle nasekáme na větší kousky, omyté rozinky necháme okapat, přidáme cukr a vše důkladně smícháme
5. Do dortové formy dobře vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou vlijeme polovinu těsta, povrch urovnáme a pravidelně na těsto rozetřeme jablečnou směs s rozinkami i mandlemi, pak zakryjeme druhou polovinou těsta a uhladíme
6. Vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a pečeme asi 40 minut, po upečení necháme 10 minut chladnout ve formě, pak ho opatrně vyndáme a necháme úplně vychladnout
7. Vychladlý dort potřeme čokoládovou polevou rozpuštěnou v horké vodní lázni a v pravidelných rozestupech přitiskneme na okraj dortu do ještě měkké čokolády mandlová jádra.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy