Rozpuštěná čokoláda smíchaná se zlatým karamelem a dalšími ingrediencemi, vychladlá nakrájená na kostky. Speciální vánoční cukroví.
Ingredience:
300 g | čokolády na vaření |
60 g | másla |
150 ml | neslazeného kondenzovaného mléka |
1 lžička | vanilkové esence |
špetka soli | |
400 g | cukru krupice |
Postup:
1. Čtvercovou nebo obdélníkovou formu vyložíme pečícím papírem
2. V hrnci promícháme mléko, máslo, cukr a špetku soli a na mírném plameni přivedeme na mírném plameni za stálého míchání k varu
3. Vaříme asi 5 minut, během kterých hmotu stále mícháme
4. Zlatý karamel stáhneme z plotýnky a zamícháme do něj kousky čokolády a vanilkovou esenci, mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí s karamelem
5. Hmotu nalijeme do připravené formy a necháme při pokojové teplotě vychladnout, pak fudge nakrájíme na kostky.
Základní hmotu můžeme promíchat s ořechy či sušeným ovocem, s bílou čokoládou.
Poznámka:Fudge je v překladu karamel. Tento recept má kořeny v USA.