Říká se, že chcete-li oplývat v následujícím roce penězi, nesmí chybět v novoročním menu nějaké jídlo z čočky. Ať už tomu věříte, nebo ne, na našich čočkových karbanátcích si můžete pochutnat naprosto kdykoliv. Základem je čočka zelená, která je chuťově naprosto delikatesní. Můžete v ní cítit třeba oříšky. Mohou ji konzumovat také diabetici a jedním z největších zdravotních benefitů této luštěniny je snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi. Když ji navíc zkombinujete s vhodnými surovinami, jaké jsou v našem receptu, získáte plnohodnotný pokrm, který navíc skvěle chutná.
Ingredience:
Počet porcí: 8 porcí | |
250 g | zelené čočky |
100 g | strouhanky |
1 hrst | slunečnicových semínek |
1 hrst | vlašských ořechů |
2 lžíce | lněných semínek |
2 lžíce | rajčatové pasty |
3 ks | mrkve |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | vejce |
1 ks | malá cibule |
černý pepř | |
sůl |
Postup:
- Postupně rozmixujte nadrobno cibuli, mrkev, česnek, ořechy a semínka. Vše dejte do velké misky. Rozmixujte i vařenou čočku, ale dejte si pozor, aby nebyla na kaši!
- Přidejte lněná semínka, prošlehané vejce, rajčatovou pastu, sůl a pepř.
Směs dobře promícháme. Musí vzniknout pevná hmota, můžeme použít trochu hladké mouky. - A poté vytvarujeme 8 placiček.
- Na rozpálené pánvi placičky opečeme z obou stran a dopečeme v troubě 10 minut na 140 °C.
Recept k článku: Vánoční inspirace pro gurmány
Poznámka:Zdroj: www.akademiekvality.cz