Všechny zbytky z lednice dáme na vymazaný plech a zapečeme v troubě. Variant tohoto receptu je nepřeberné množství a opravdu záleží jen a jen na stavu vaší ledničky a spížky.
Ingredience:
Rozpis tak na 4-6 porcí: | |
150-200 g | klobásy, nebo pečených či dušených zbytků kuřecího nebo vepřového masa |
150 g | tvrdého sýra (niva, eidam, gouda ...) |
6 ks | větších brambor nebo přiměřené množství zbytků uvařených brambor |
2 ks | mrkve (kousek celeru, kořenové petržele, kedlubny ...) |
2 ks | nejlépe masitých paprik |
1-2 ks | cibule nebo pórku |
kousek dýně nebo lilku, baklažánu ... či jiné dužnaté zeleniny | |
voda nebo vývar na podlití | |
vegeta nebo jiné podobné dochucovadlo | |
pepř | |
sůl | |
tuk na vymazání plechu | |
různé, nejlépe čerstvé, ale i usušené bylinky |
Postup:
1. Na olejem nebo jiným tukem vymazaný plech vyskládáme na osminky nakrájené, dobře omyté brambory i se slupkou (kdo ji nemá rád, může brambory oloupat) nebo již starší uvařené brambory
2. Přidáme očištěnou, případně oškrábanou, na kousky nakrájenou zeleninu, nasekané bylinky, ingredience mírně podlijeme vodou nebo vývarem, osolíme, okořeníme pepřem a vegetou
3. Plech dáme do trouby vyhřáté na 180-190 °C a pečeme 30 minut, během pečení směs občas promícháme
4. Deset minut před koncem pečení do pokrmu přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, nebo kousky upečeného či udušeného masa a vše posypeme nastrouhaným sýrem.
Všechny ingredience lze nahradit podobnou surovinou, maso či klobásku můžete úplně vynechat, nebo naopak do pokrmu zamíchat zbytky šunky či jiné uzeniny. Druhy koření lze také přizpůsobit stavu spíže nebo ledničky. Ani přidáním česneku, podušených hub a kečupu nic nepokazíte. Milovníci ostré kuchyně použijí chilli papričky nebo ostrá dochucovadla.
Poznámka:Pokud nepoužijete v receptu brambory, můžete do směsi přidat uvařené těstoviny či směs podávat s pečivem nebo například s rýží.