REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citronový dort z ricotty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Citronový dost z ricotty a Sauvignon 2018, to je skvělá kombinace chutí a vůní! Recept od blogerky Elly – Bohyně z kuchyně na sladké mlsání například ze sklenkou vína Sauvignon 2018 z vinařství Vinselekt Michlovský.


Ingredience:
700 gricotty
150 gcukru moučka
1 balenílistového těsta
6 ksvajec
2 kscitrony
1 ksvanilkový lusk
kousek másla
rozevíratelná forma na dorty
Na citronový sirup:
3 lžícecukru krupice
šťáva ze 3 citronů

Postup:
  1. Příprava dortu je velmi rychlá, tedy si nejdříve dejte předehřívat troubu, horní a dolní ohřev na 180°C.
  2. Listové těsto si rozválejte na plát nebo roztáhněte, pokud používáte již předem vyválené těsto. Připravte si rozevíratelnou dortovou formu o průměru cca 23 až 25 cm. Vymažte ji kouskem másla a rozložte do ní listové těsto tak, aby bylo na dně i podél stěn formy.
  3. Do mísy z robota si vyklepněte všechny bílky. Ušlehejte je na tuhý sníh, ke konci šlehání přidejte 50 g moučkového cukru, a ještě chvíli šlehejte. Sníh přendejte do velké mísy a místo něj dejte do mísy robota všechny žloutky a zbylý cukr. Společně ušlehejte a přidejte ricottu, kterou všlehejte na nižší otáčky. Přidejte také šťávu a kůru ze dvou citronů a semínka z vanilkového lusku. Všechno společně promíchejte tak, aby se suroviny i chutě důkladně promísily.
  4. Ochucenou ricottu vmíchejte velice jemně do bílkového sněhu. Pracujte opatrně, aby sníh zůstal nadýchaný. Směs vlijte na připravené listové těsto, do rozevíratelné dortové formy.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 50 minut. Vyndejte na mřížku, nechejte vychladnout a polijte sirupem. Jeho příprava je jednoduchá. Vymačkejte šťávu ze tří citronů a dejte ji do malého hrnce. Přidejte cukr krupice a prudce svařte. Vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a šťáva nezhoustne. Měli byste mít zhruba 4 až 5 lžic citronového sirupu. Nechejte ho trochu vychladnout a přelijte jím dort.
  6. Dejte minimálně na dvě hodiny do lednice.
Doporučení:

Podávejte ozdobené jedlými květy a sklenkou vína Sauvignon 2018 z vinařství Vinselekt Michlovský.

TIP: Sauvignon 2018, pozdní sběr, Lednicko-Valtický areál, Vinselekt Michlovský. Obsah: 0,76 l, Cena: 166 Kč

Poznámka:

Recept: Elly – Bohyně z kuchyně, www.bohynezkuchyne.cz, Instagram: bohynezkuchyne

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy