REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citronový dort z ricotty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Citronový dost z ricotty a Sauvignon 2018, to je skvělá kombinace chutí a vůní! Recept od blogerky Elly – Bohyně z kuchyně na sladké mlsání například ze sklenkou vína Sauvignon 2018 z vinařství Vinselekt Michlovský.


Ingredience:
700 gricotty
150 gcukru moučka
1 balenílistového těsta
6 ksvajec
2 kscitrony
1 ksvanilkový lusk
kousek másla
rozevíratelná forma na dorty
Na citronový sirup:
3 lžícecukru krupice
šťáva ze 3 citronů

Postup:
  1. Příprava dortu je velmi rychlá, tedy si nejdříve dejte předehřívat troubu, horní a dolní ohřev na 180°C.
  2. Listové těsto si rozválejte na plát nebo roztáhněte, pokud používáte již předem vyválené těsto. Připravte si rozevíratelnou dortovou formu o průměru cca 23 až 25 cm. Vymažte ji kouskem másla a rozložte do ní listové těsto tak, aby bylo na dně i podél stěn formy.
  3. Do mísy z robota si vyklepněte všechny bílky. Ušlehejte je na tuhý sníh, ke konci šlehání přidejte 50 g moučkového cukru, a ještě chvíli šlehejte. Sníh přendejte do velké mísy a místo něj dejte do mísy robota všechny žloutky a zbylý cukr. Společně ušlehejte a přidejte ricottu, kterou všlehejte na nižší otáčky. Přidejte také šťávu a kůru ze dvou citronů a semínka z vanilkového lusku. Všechno společně promíchejte tak, aby se suroviny i chutě důkladně promísily.
  4. Ochucenou ricottu vmíchejte velice jemně do bílkového sněhu. Pracujte opatrně, aby sníh zůstal nadýchaný. Směs vlijte na připravené listové těsto, do rozevíratelné dortové formy.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 50 minut. Vyndejte na mřížku, nechejte vychladnout a polijte sirupem. Jeho příprava je jednoduchá. Vymačkejte šťávu ze tří citronů a dejte ji do malého hrnce. Přidejte cukr krupice a prudce svařte. Vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a šťáva nezhoustne. Měli byste mít zhruba 4 až 5 lžic citronového sirupu. Nechejte ho trochu vychladnout a přelijte jím dort.
  6. Dejte minimálně na dvě hodiny do lednice.
Doporučení:

Podávejte ozdobené jedlými květy a sklenkou vína Sauvignon 2018 z vinařství Vinselekt Michlovský.

TIP: Sauvignon 2018, pozdní sběr, Lednicko-Valtický areál, Vinselekt Michlovský. Obsah: 0,76 l, Cena: 166 Kč

Poznámka:

Recept: Elly – Bohyně z kuchyně, www.bohynezkuchyne.cz, Instagram: bohynezkuchyne

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

Tipy na skvělá podzimní jídla, která vás zahřejí a dodají energii

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zároveň se jedná o dobu, kdy jsme více unavení a máme chuť na teplé nápoje a pokrmy. Osvěžit si tyto dny můžeme netradičními recepty, které nás zahřejí, dodají energii a rozzáří den. Mnohdy stačí čerpat z běžné dostupné nabídky potravin. Oslňte svou rodinu nebo kamarády originálními recepty a dokonalým propojením jednotlivých pokrmů. Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy