REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citronový dort z ricotty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Citronový dost z ricotty a Sauvignon 2018, to je skvělá kombinace chutí a vůní! Recept od blogerky Elly – Bohyně z kuchyně na sladké mlsání například ze sklenkou vína Sauvignon 2018 z vinařství Vinselekt Michlovský.


Ingredience:
700 gricotty
150 gcukru moučka
1 balenílistového těsta
6 ksvajec
2 kscitrony
1 ksvanilkový lusk
kousek másla
rozevíratelná forma na dorty
Na citronový sirup:
3 lžícecukru krupice
šťáva ze 3 citronů

Postup:
  1. Příprava dortu je velmi rychlá, tedy si nejdříve dejte předehřívat troubu, horní a dolní ohřev na 180°C.
  2. Listové těsto si rozválejte na plát nebo roztáhněte, pokud používáte již předem vyválené těsto. Připravte si rozevíratelnou dortovou formu o průměru cca 23 až 25 cm. Vymažte ji kouskem másla a rozložte do ní listové těsto tak, aby bylo na dně i podél stěn formy.
  3. Do mísy z robota si vyklepněte všechny bílky. Ušlehejte je na tuhý sníh, ke konci šlehání přidejte 50 g moučkového cukru, a ještě chvíli šlehejte. Sníh přendejte do velké mísy a místo něj dejte do mísy robota všechny žloutky a zbylý cukr. Společně ušlehejte a přidejte ricottu, kterou všlehejte na nižší otáčky. Přidejte také šťávu a kůru ze dvou citronů a semínka z vanilkového lusku. Všechno společně promíchejte tak, aby se suroviny i chutě důkladně promísily.
  4. Ochucenou ricottu vmíchejte velice jemně do bílkového sněhu. Pracujte opatrně, aby sníh zůstal nadýchaný. Směs vlijte na připravené listové těsto, do rozevíratelné dortové formy.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 50 minut. Vyndejte na mřížku, nechejte vychladnout a polijte sirupem. Jeho příprava je jednoduchá. Vymačkejte šťávu ze tří citronů a dejte ji do malého hrnce. Přidejte cukr krupice a prudce svařte. Vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a šťáva nezhoustne. Měli byste mít zhruba 4 až 5 lžic citronového sirupu. Nechejte ho trochu vychladnout a přelijte jím dort.
  6. Dejte minimálně na dvě hodiny do lednice.
Doporučení:

Podávejte ozdobené jedlými květy a sklenkou vína Sauvignon 2018 z vinařství Vinselekt Michlovský.

TIP: Sauvignon 2018, pozdní sběr, Lednicko-Valtický areál, Vinselekt Michlovský. Obsah: 0,76 l, Cena: 166 Kč

Poznámka:

Recept: Elly – Bohyně z kuchyně, www.bohynezkuchyne.cz, Instagram: bohynezkuchyne

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy