Do poloměkka uvařený chřest, zapečený ve vrstvách s plátky brambor a šunky, přelitý ochucenou zakysanou smetanou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 kg | zeleného chřestu |
800 g | masitých brambor |
300 g | zakysané smetany |
300 g | dušené šunky |
100 g | strouhaného ementálu |
1 ks | stroužek česneku |
čerstvě namletý bílý pepř | |
máslo nba vymaštění zapékací misky | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Neloupané, důkladně okartáčované a omyté brambory povaříme v mírně osolené vodě asi 20-25 minut, oloupeme je a nakrájíme na plátky
2. Dolní zdřevnatělé konce chřestu odstraníme, zbytek oloupeme a nakrájíme na 3-4 cm dlouhé kousky, vaříme je v osolené vodě 8-10 minut, pak je zcedíme a necháme důkladně okapat
3. Šunku nakrájíme na kostičky
4. Zapékací formu vytřeme máslem, po vrstvách do ní naskládáme chřest, brambory a šunku
5. Oloupaný česnek prolisujeme a zamícháme do smetany, tu ještě osolíme a okořeníme čerstvě namletým pepřem
6. Připravenou omáčkou přelijeme pokrm, ten ještě posypeme hojně nastrouhaným ementálem a vše zapékáme cca 25 minut.