Typický italský vánoční dezert, který nesmí chybět na svátečním italském stole v období Vánoc, Nového roku nebo na Tři krále. Servíruje se přelitý medem nebo sladkým sirupem. Opět existuje tisíce variací, co rodina, to obměna receptu.
Ingredience:
1 kg | mouky 00 |
200 ml | extra panenského olivového oleje |
1/2 sklenice | bílého vína |
2 ks | celá vejce |
2 lžíce | cukru |
1,5 lžičky | soli |
šťáva z 1 ks pomeranče | |
med nebo sladký sirup | |
skořice |
Postup:
1. Do bílého vína nasypeme sůl a mírně ho zahřejeme, až se sůl rozpustí
2. Do hromádky mouky na vále uděláme důlek, do něho nasypeme trochu skořice, cukr a rozklepneme vejce, začneme míchat vidličkou, později rukama, po částech přidáme olej a později i bílé víno a pomerančovou šťávu, stále důkladně hněteme
3. Vláčné těsto ve tvaru homole zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme chvíli odpočinout
4. Pomocí strojku na těstoviny (nastavení číslo 5) vytvoříme dlouhý tenký pruh těsta, ten projedeme celkem dvakrát přes strojek, plát pak položíme na pracovní desku
5. Pomocí ozubeného kolečka odřízneme tenké okraje, pak plát po délce rozřízneme na další proužky, které by neměly být širší jak 2-3 cm
6. Každý proužek po délce přehneme a vždy ob jeden prst těsto stlačíme k sobě, pak celý proužek zamotáme do kolečka, jako šneka, postup opakujeme i u ostatních proužků
7. Ty pak osmažíme ve větším množství oleje dozlatova, a to z obou stran, začínáme ořezanou stranou nahoru, aby po otočení a vytáhnuté snadno odtekl všechen olej
8. Hotové cartellate položíme okapat na savý papír
9. Hotová kolečka nakonec můžeme ozdobit cukrářskou sladkou barevnou rýží, a máčíme je v medu nebo přeléváme sladkým sirupem.