REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cartellate Puglia s medem nebo sirupem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Typický italský vánoční dezert, který nesmí chybět na svátečním italském stole v období Vánoc, Nového roku nebo na Tři krále. Servíruje se přelitý medem nebo sladkým sirupem. Opět existuje tisíce variací, co rodina, to obměna receptu.


Ingredience:
1 kgmouky 00
200 mlextra panenského olivového oleje
1/2 sklenicebílého vína
2 kscelá vejce
2 lžícecukru
1,5 lžičkysoli
šťáva z 1 ks pomeranče
med nebo sladký sirup
skořice

Postup:

1. Do bílého vína nasypeme sůl a mírně ho zahřejeme, až se sůl rozpustí
2. Do hromádky mouky na vále uděláme důlek, do něho nasypeme trochu skořice, cukr a rozklepneme vejce, začneme míchat vidličkou, později rukama, po částech přidáme olej a později i bílé víno a pomerančovou šťávu, stále důkladně hněteme
3. Vláčné těsto ve tvaru homole zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme chvíli odpočinout
4. Pomocí strojku na těstoviny (nastavení číslo 5) vytvoříme dlouhý tenký pruh těsta, ten projedeme celkem dvakrát přes strojek, plát pak položíme na pracovní desku
5. Pomocí ozubeného kolečka odřízneme tenké okraje, pak plát po délce rozřízneme na další proužky, které by neměly být širší jak 2-3 cm
6. Každý proužek po délce přehneme a vždy ob jeden prst těsto stlačíme k sobě, pak celý proužek zamotáme do kolečka, jako šneka, postup opakujeme i u ostatních proužků
7. Ty pak osmažíme ve větším množství oleje dozlatova, a to z obou stran, začínáme ořezanou stranou nahoru, aby po otočení a vytáhnuté snadno odtekl všechen olej
8. Hotové cartellate položíme okapat na savý papír
9. Hotová kolečka nakonec můžeme ozdobit cukrářskou sladkou barevnou rýží, a máčíme je v medu nebo přeléváme sladkým sirupem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy