REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cartellate Puglia s medem nebo sirupem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Typický italský vánoční dezert, který nesmí chybět na svátečním italském stole v období Vánoc, Nového roku nebo na Tři krále. Servíruje se přelitý medem nebo sladkým sirupem. Opět existuje tisíce variací, co rodina, to obměna receptu.


Ingredience:
1 kgmouky 00
200 mlextra panenského olivového oleje
1/2 sklenicebílého vína
2 kscelá vejce
2 lžícecukru
1,5 lžičkysoli
šťáva z 1 ks pomeranče
med nebo sladký sirup
skořice

Postup:

1. Do bílého vína nasypeme sůl a mírně ho zahřejeme, až se sůl rozpustí
2. Do hromádky mouky na vále uděláme důlek, do něho nasypeme trochu skořice, cukr a rozklepneme vejce, začneme míchat vidličkou, později rukama, po částech přidáme olej a později i bílé víno a pomerančovou šťávu, stále důkladně hněteme
3. Vláčné těsto ve tvaru homole zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme chvíli odpočinout
4. Pomocí strojku na těstoviny (nastavení číslo 5) vytvoříme dlouhý tenký pruh těsta, ten projedeme celkem dvakrát přes strojek, plát pak položíme na pracovní desku
5. Pomocí ozubeného kolečka odřízneme tenké okraje, pak plát po délce rozřízneme na další proužky, které by neměly být širší jak 2-3 cm
6. Každý proužek po délce přehneme a vždy ob jeden prst těsto stlačíme k sobě, pak celý proužek zamotáme do kolečka, jako šneka, postup opakujeme i u ostatních proužků
7. Ty pak osmažíme ve větším množství oleje dozlatova, a to z obou stran, začínáme ořezanou stranou nahoru, aby po otočení a vytáhnuté snadno odtekl všechen olej
8. Hotové cartellate položíme okapat na savý papír
9. Hotová kolečka nakonec můžeme ozdobit cukrářskou sladkou barevnou rýží, a máčíme je v medu nebo přeléváme sladkým sirupem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy