Těsto na lasagne potřené špenátovou směsí, stočené do ruliček, zapečené s rajskou omáčkou a strouhanou mozzarellou.
Ingredience:
16 ks | plátků lasagní |
150 g | nastrouhané mozzarelly na posypání |
voda + sůl | |
Na špenátovou náplň: | |
800 g | mraženého listového špenátu |
400 g | krémového smetanového sýra |
2 lžíce | oleje |
3 ks | vajec |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | cibule |
špetka strouhaného muškátového oříšku | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
1/2 hrnku | vody |
1 lžička | cukru |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
1 lžíce | oleje |
400 g | rajčat |
3 ks | stroužků česneku |
1 ks | střední cibule |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Plátky těsta vložíme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou, vaříme pouze 2 minuty, potom je prudce zchladíme ve studené vodě, vychladlé plátky těsta rozložíme na vlhkou utěrku a překryjeme další vlhkou utěrkou (nebo fólií), aby těsto neoschlo
2. Na drobno nakrájenou oloupanou cibuli i stroužky česneku zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme rozmrzlý špenát, ze kterého vymačkáme přebytečnou vodu, krátce podusíme, vložíme do mísy, přidáme smetanový sýr, rozšlehaná vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a opatrně vše promícháme
3. Na omáčku zpěníme v kastrolku na rozehřátém oleji na drobno nakrájenou oloupanou cibuli s česnekem, přidáme nakrájená rajčata, rajčatový protlak, cukr, sůl, pepř a vodu, přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a vaříme ještě asi 10 minut
4. Zapékací misku vytřeme olejem a na dno nalijeme asi třetinu omáčky
5. Na pláty těsta rozdělíme připravenou špenátovou náplň, stočíme, položíme spojem dolů do zapékací misky a stejně připravíme i druhou vrstvu, pak na cannelloni nalijeme zbylou omáčku, posypeme na jemno strouhanou mozzarellou, dáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30-35 minut, dokud sýr nezezlátne.
Recept na domácí lasagne najdete zde: Těsto na lasagne.