REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Calzone pizza

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z Itálie na překládanou pizzu, tedy na italskou pizzu calzone upečenou v troubě naplněnou náplní ze dvou sýrů, hub a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Rozpis na 2 ks pizzy calzone:
Na těsto:
2,5 šálkuhladké mouky
1 šálekteplé vody
1 sáčeksušených kvasnic
1 lžíceolivového oleje + 1 čajová lžička
1 lžičkabílého cukru
1 lžičkasoli
mouka na vál, vejce na potření
Na náplň:
1,5 šálkusýra ricotta
1/2 šálkusýra čedar
1/2 šálkunakrájených čerstvých hub
1/2 šálkunakrájené masité papriky
1 lžícesušených listů bazalky
1 ksmenší feferonky
1 ksrajčete
pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto; v malé misce rozpustíme droždí v malém množství vlažné vody, přidáme olej, cukr a sůl, vše rozmícháme spolu se šálkem mouky dohladka, pak postupně vmícháme zbytek mouky, těsto musí být hladké
2. Těsto hněteme pečlivě na pomoučené pracovní ploše tak 5 minut, nebo dokud není zcela vláčné, pak těsto vytvarované do tvaru koule dáme do misky s 1 lžící olivového oleje, otočíme a necháme kynout 40-50 minut, nebo tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem
3. Zatím co těsto kyne, připravíme si náplň; sýr rocotta smícháme s nastrouhaným sýrem čedar a dalšími, nadrobno pokrájenými ingrediencemi, ochutíme solí a pepřem
4. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části, každý kousek pěkně rozválíme na menší kolo, to poklademe polovinou náplně a přesně na půl přeložíme, kraje těsta zmáčkneme k sobě, třeba vidličkou
5. Obě calzone pak potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe na plech potřený olejem
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C tak 30-35 minut
7. Hotové calzone podáváme horké.

Poznámka:

Existuje neuvěřitelné množství variací na různé náplně. Plní se například salámem nebo šunkou, mletým masem, mozarellou, ricottou a parmazánem nebo sýrem pecorino. Regionální varianty zahrnují další přísady, které se běžně používají do náplní na klasickou kulatou pizzu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy