REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Calzone pizza

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z Itálie na překládanou pizzu, tedy na italskou pizzu calzone upečenou v troubě naplněnou náplní ze dvou sýrů, hub a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Rozpis na 2 ks pizzy calzone:
Na těsto:
2,5 šálkuhladké mouky
1 šálekteplé vody
1 sáčeksušených kvasnic
1 lžíceolivového oleje + 1 čajová lžička
1 lžičkabílého cukru
1 lžičkasoli
mouka na vál, vejce na potření
Na náplň:
1,5 šálkusýra ricotta
1/2 šálkusýra čedar
1/2 šálkunakrájených čerstvých hub
1/2 šálkunakrájené masité papriky
1 lžícesušených listů bazalky
1 ksmenší feferonky
1 ksrajčete
pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto; v malé misce rozpustíme droždí v malém množství vlažné vody, přidáme olej, cukr a sůl, vše rozmícháme spolu se šálkem mouky dohladka, pak postupně vmícháme zbytek mouky, těsto musí být hladké
2. Těsto hněteme pečlivě na pomoučené pracovní ploše tak 5 minut, nebo dokud není zcela vláčné, pak těsto vytvarované do tvaru koule dáme do misky s 1 lžící olivového oleje, otočíme a necháme kynout 40-50 minut, nebo tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem
3. Zatím co těsto kyne, připravíme si náplň; sýr rocotta smícháme s nastrouhaným sýrem čedar a dalšími, nadrobno pokrájenými ingrediencemi, ochutíme solí a pepřem
4. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části, každý kousek pěkně rozválíme na menší kolo, to poklademe polovinou náplně a přesně na půl přeložíme, kraje těsta zmáčkneme k sobě, třeba vidličkou
5. Obě calzone pak potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe na plech potřený olejem
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C tak 30-35 minut
7. Hotové calzone podáváme horké.

Poznámka:

Existuje neuvěřitelné množství variací na různé náplně. Plní se například salámem nebo šunkou, mletým masem, mozarellou, ricottou a parmazánem nebo sýrem pecorino. Regionální varianty zahrnují další přísady, které se běžně používají do náplní na klasickou kulatou pizzu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy