REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Buřtguláš s nočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasický guláš z uzeniny, brambor a dalších ingrediencí, podle tohoto receptu servírovaný ještě s kulatými knedlíčky zavařenými právě v guláši.


Ingredience:
200 gklobásky nebo jiné uzeniny (špekáček, kabanos...)
2 lžícemleté sladké papriky
2 lžícehotové jíšky Knorr Tmavá nebo zátřepka (2 lžíce hladké mouky a trocha vody)
1 vrchovatá lžícemajoránky
1 lžícesádla
2 lžičkykmínu
4 ksstroužky česneku
3 kskuličky nového koření
2 ksbobkové listy
2 ksbrambory
2 kscibule
1 ksžluté papriky
1/2 ksfeferonky
vývar nebo voda + hovězí gelový bujon Knorr
pepř
sůl
Na nočky:
2-3 lžícepolohrubé mouky
1 lžícestudené vody
1/2 lžičkysoli
1 hrstnasekané petrželové natě
1 ksvejce
špetka strouhaného muškátového oříšku

Postup:

1. Na sádle osmahneme dotmava na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou uzeninu, na kostky nakrájené brambory a chvilku restujeme
2. Přidáme papriku a mícháme, aby se uzenina i brambory hezky paprikou obalily, podlijeme vodou a přidáme zbytek ingrediencí … feferonku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno, papriku nakrájíme na nudličky nebo na kostky, česnek prolisujeme nebo utřeme, necháme cca 5 minut probublávat
3. Do hrnku vyklepneme vejce a přidáme mouku, vodu, sůl, muškátový oříšek a petrželovou nať, vymícháme hladké těstíčko, které necháme cca 1/
2 hod odstát, pak podle potřeby přidáme vodu nebo mouku, musí mít konzistenci tak akorát, aby se daly lžičkou vykrajovat nočky
4. Nočky vhazujeme do guláše a dále vaříme, dokud nemáme měkké brambory
5. Nakonec zahustíme hotovou jíškou nebo zátřepkou a podle chuti dosolíme
6. Ještě přidáme v dlaních protřenou majoránku, necháme provařit a můžeme servírovat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy