REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Buřtguláš s nočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasický guláš z uzeniny, brambor a dalších ingrediencí, podle tohoto receptu servírovaný ještě s kulatými knedlíčky zavařenými právě v guláši.


Ingredience:
200 gklobásky nebo jiné uzeniny (špekáček, kabanos...)
2 lžícemleté sladké papriky
2 lžícehotové jíšky Knorr Tmavá nebo zátřepka (2 lžíce hladké mouky a trocha vody)
1 vrchovatá lžícemajoránky
1 lžícesádla
2 lžičkykmínu
4 ksstroužky česneku
3 kskuličky nového koření
2 ksbobkové listy
2 ksbrambory
2 kscibule
1 ksžluté papriky
1/2 ksfeferonky
vývar nebo voda + hovězí gelový bujon Knorr
pepř
sůl
Na nočky:
2-3 lžícepolohrubé mouky
1 lžícestudené vody
1/2 lžičkysoli
1 hrstnasekané petrželové natě
1 ksvejce
špetka strouhaného muškátového oříšku

Postup:

1. Na sádle osmahneme dotmava na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou uzeninu, na kostky nakrájené brambory a chvilku restujeme
2. Přidáme papriku a mícháme, aby se uzenina i brambory hezky paprikou obalily, podlijeme vodou a přidáme zbytek ingrediencí … feferonku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno, papriku nakrájíme na nudličky nebo na kostky, česnek prolisujeme nebo utřeme, necháme cca 5 minut probublávat
3. Do hrnku vyklepneme vejce a přidáme mouku, vodu, sůl, muškátový oříšek a petrželovou nať, vymícháme hladké těstíčko, které necháme cca 1/
2 hod odstát, pak podle potřeby přidáme vodu nebo mouku, musí mít konzistenci tak akorát, aby se daly lžičkou vykrajovat nočky
4. Nočky vhazujeme do guláše a dále vaříme, dokud nemáme měkké brambory
5. Nakonec zahustíme hotovou jíškou nebo zátřepkou a podle chuti dosolíme
6. Ještě přidáme v dlaních protřenou majoránku, necháme provařit a můžeme servírovat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy