Klasický guláš z uzeniny, brambor a dalších ingrediencí, podle tohoto receptu servírovaný ještě s kulatými knedlíčky zavařenými právě v guláši.
Ingredience:
200 g | klobásky nebo jiné uzeniny (špekáček, kabanos...) |
2 lžíce | mleté sladké papriky |
2 lžíce | hotové jíšky Knorr Tmavá nebo zátřepka (2 lžíce hladké mouky a trocha vody) |
1 vrchovatá lžíce | majoránky |
1 lžíce | sádla |
2 lžičky | kmínu |
4 ks | stroužky česneku |
3 ks | kuličky nového koření |
2 ks | bobkové listy |
2 ks | brambory |
2 ks | cibule |
1 ks | žluté papriky |
1/2 ks | feferonky |
vývar nebo voda + hovězí gelový bujon Knorr | |
pepř | |
sůl | |
Na nočky: | |
2-3 lžíce | polohrubé mouky |
1 lžíce | studené vody |
1/2 lžičky | soli |
1 hrst | nasekané petrželové natě |
1 ks | vejce |
špetka strouhaného muškátového oříšku |
Postup:
1. Na sádle osmahneme dotmava na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou uzeninu, na kostky nakrájené brambory a chvilku restujeme
2. Přidáme papriku a mícháme, aby se uzenina i brambory hezky paprikou obalily, podlijeme vodou a přidáme zbytek ingrediencí … feferonku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno, papriku nakrájíme na nudličky nebo na kostky, česnek prolisujeme nebo utřeme, necháme cca 5 minut probublávat
3. Do hrnku vyklepneme vejce a přidáme mouku, vodu, sůl, muškátový oříšek a petrželovou nať, vymícháme hladké těstíčko, které necháme cca 1/
2 hod odstát, pak podle potřeby přidáme vodu nebo mouku, musí mít konzistenci tak akorát, aby se daly lžičkou vykrajovat nočky
4. Nočky vhazujeme do guláše a dále vaříme, dokud nemáme měkké brambory
5. Nakonec zahustíme hotovou jíškou nebo zátřepkou a podle chuti dosolíme
6. Ještě přidáme v dlaních protřenou majoránku, necháme provařit a můžeme servírovat.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová