Slané buchty z kynutého těsta plněné nádivkou z lilku, papriky a dalších ingrediencí, upečené dozlatova.
Ingredience:
200 g | polohrubé mouky |
70 g | černých oliv bez pecek |
10 g | droždí |
1 ks | vejce |
1,2 dl | vody |
2 lžíce | oleje |
olej na vymazání pekáčku | |
olej na potření buchet | |
sůl | |
Na nádivku: | |
100 g | lilku |
80 g | žluté papriky |
50 g | sušených rajčat |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | středně velké cibule |
2 lžíce | protlaku |
2 lžíce | olivového oleje |
1/2 lžičky | nasekané chilli papričky |
špetka oregana nebo bazalky | |
špetka soli |
Postup:
1. Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme rozdrobené droždí, vejce, mouku, sůl, pokrájené olivy a vše důkladně promícháme, nakonec přilijeme olej a zpracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout, po 20 minutách prohněteme a dáme na dalších 20 minut odpočinout 2. Na náplň mezitím v hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečeme na kostičky nakrájený lilek, přimícháme oloupané na plátky nakrájené stroužky česneku, očištěnou na kostičky nakrájenou papriku, oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a vše orestujeme
3. Pak přidáme protlak, sůl, špetku oregana nebo bazalky, pokrájená sušená rajčata, očištěnou na drobno nasekanou chilli papričku a mícháme, dokud směs nezhoustne
4. Těsto vyválíme na 2 cm silný plát, nakrájíme ho na 12 kusů, na které rozdělíme připravenou náplň a zabalíme
5. Pekáček vytřeme olejem, omastíme i buchty, narovnáme je do pekáčku těsně vedle sebe, necháme je ještě na teplém místě 15 minut kynout a potom je pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut dozlatova.