Jednoduchý recept na chutný bůček zavařený s česnekem a kořením do sklenic. Skvělý je na chlebu spolu s cibulí, například k dobře vychlazenému pivu. Podobně můžeme zavařit i plecko, či krkovici.
Ingredience:
2 kg | libovějšího bůčku bez kosti |
Na 450 ml sklenici: | |
2 ks | kuličky nového koření |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | bobkový list |
Nálev na zalití: | |
1 l | vody |
40 g | soli |
zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Na dno každé vymyté sklenice dáme 1 nakrájený stroužek česneku na plátky, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření.
- Uvaříme nálev z 1 l vody a 40 g soli, necháme vychladnout.
- Do sklenic narovnáme pokrájený bůček na 4 cm velké kousky, asi 2 cm široké, kdo nemá rád kůže, odstraní, ale je vhodné dát kousek kůže na vrch (4 cm x 4 cm), maso krásně váže.
- Maso zalijeme 1 cm pod okraj soljankou, chvíli počkáme, až se voda vsákne do masa a dolijeme vodou.
- Uzavřeme víčky, vložíme do hrnce (na dno dáme utěrku, aby nám sklenky nepraskly) zalijeme sklenice vodou, aby byly celé ponořeny, sterilujeme při 8590 °C tak 2,5 hodiny.
Text i foto: D. M.