Zavařené broskve v cukrovém nálevu bez chemických konzervantů.
Ingredience:
500 g a více | zralých broskví |
20 g | kyseliny citrónové (na 1 l vody) |
zavařovací sklenice | |
voda | |
Na cukrový nálev: | |
0,56 kg | cukru |
1 l | vody |
Postup:
1. Nejprve plody omyjeme a oloupáme ostrým nerezovým nožem, nebo broskve spaříme ve vodě horké 90 °C, do které jsme přidali na 1 l vody 20 g kyseliny citrónové
2. Spařené plody ochladíme ve studené vodě opět okyselené 20 g kyseliny citrónové na 1 l vody
3. Uvolněnou slupku stáhneme a pak broskve ihned vkládáme zpátky do okyselené vody 4. Oloupané broskve půlíme v místě švu po celém obvodu a ukládáme je po obvodu střechovitě ve spirále, řeznou plochou šikmo dolů, aby vzduch zachycený v jamkách po peckách mohl uniknout
5. Po naplnění do sklenic broskve zaléváme cukrovým nálevem
6. Málo zralé plody sterilujeme ve sklenicích o objemu 1 l 35 minut při teplotě 85 °C, ve sklenicích o objemu 0,5 l 25 minut při teplotě 85 °C
7. Zralejší plody sterilujeme ve sklenicích o objemu 1 l 20 minut při teplotě 85 °C, ve sklenicích o objemu 0,5 l 15 minut při teplotě 85 °C.
Příprava nálevu:
0,56 kg cukru svaříme v 1 l vody, získáme tak asi 1,3 l nálevu.
Loupání broskví je žádoucí, ponechaná tuhá a nahořklá slupka je v kompotu nepříjemná!
Poznámka:Na našich zahrádkách najdeme i odrůdy broskví, které jdou obtížně loupat, pak je musíme zavařovat i neloupané.