REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Broskvový kompot

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zavařené broskve v cukrovém nálevu bez chemických konzervantů.


Ingredience:
500 g a vícezralých broskví
20 gkyseliny citrónové (na 1 l vody)
zavařovací sklenice
voda
Na cukrový nálev:
0,56 kgcukru
1 lvody

Postup:

1. Nejprve plody omyjeme a oloupáme ostrým nerezovým nožem, nebo broskve spaříme ve vodě horké 90 °C, do které jsme přidali na 1 l vody 20 g kyseliny citrónové
2. Spařené plody ochladíme ve studené vodě opět okyselené 20 g kyseliny citrónové na 1 l vody
3. Uvolněnou slupku stáhneme a pak broskve ihned vkládáme zpátky do okyselené vody 4. Oloupané broskve půlíme v místě švu po celém obvodu a ukládáme je po obvodu střechovitě ve spirále, řeznou plochou šikmo dolů, aby vzduch zachycený v jamkách po peckách mohl uniknout
5. Po naplnění do sklenic broskve zaléváme cukrovým nálevem
6. Málo zralé plody sterilujeme ve sklenicích o objemu 1 l 35 minut při teplotě 85 °C, ve sklenicích o objemu 0,5 l 25 minut při teplotě 85 °C
7. Zralejší plody sterilujeme ve sklenicích o objemu 1 l 20 minut při teplotě 85 °C, ve sklenicích o objemu 0,5 l 15 minut při teplotě 85 °C.

Příprava nálevu:
0,56 kg cukru svaříme v 1 l vody, získáme tak asi 1,3 l nálevu.

Doporučení:

Loupání broskví je žádoucí, ponechaná tuhá a nahořklá slupka je v kompotu nepříjemná!

Poznámka:

Na našich zahrádkách najdeme i odrůdy broskví, které jdou obtížně loupat, pak je musíme zavařovat i neloupané.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy