Sterilované borůvky v nálevu z cukru a vody zavařené bez chemických konzervantů.
Ingredience:
borůvky | |
voda | |
zavařovací sklenice | |
Na nálev: | |
1 l | vody |
0,6 kg | cukru |
Postup:
1. Nejprve borůvky důkladně zbavíme nečistot, vyplavíme je (ponoříme do studené vody, aby nám všechny nečistoty vyplavaly, ty sesbíráme), otrháme zbylé stonky a nakonec je pomocí sítka omyjeme
2. Okapané borůvky vkládáme do jednotlivých zavařovacích sklenic, a setřeseme je
3. Nakonec je zalijeme teplým nálevem o teplotě 70 °C
4. Dobře uzavřené sklenice o obsahu 1 l sterilujeme 15 minut při teplotě 85 °C, sklenice o objemu 0,5 l sterilujeme 12 minut při teplotě 85 °C.
Příprava cukrového nálevu:
1 l vody svaříme s 0,6 kg cukru, získáme tak cca 1,35 l nálevu.