REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Broskev Melba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika českých restaurací z minulého století. Vanilková zmrzlina servírovaná s půlkami povařených broskví, jahod a nasucho opražených mandlí.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
220 gmoučkového cukru
100 gčerstvých nebo mražených jahod
20 glupínků mandlí
4 kscelé broskve
3 ksžloutky
1 ksvanilkového lusku
1/3 lmléka

Postup:

1. Den předem připravíme vanilkovou zmrzlinu; mléko nalijeme do hrnce, několik vteřin povaříme, přidáme přelomenou vanilku a necháme louhovat
2. Na žloutky nasypeme 60 g moučkového cukru a šleháme 10 minut, až vyrobíme hustý, světle žlutý krém
3. Z mléka vyndáme vanilku a mléko opět zahřejeme, jakmile začne vařit, nalijeme 2 lžíce vanilkového mléka do žloutkového krému, promícháme a pak přidáme zbylé mléko, důkladně hmotu promícháme
4. Hotový krém nalijeme do hrnce se silným dnem a na mírném ohni ho zahříváme, stále mícháme, dokud nezhoustne a neulpí na zadní straně lžíce
5. Zmrzlinu vlijeme do misky a necháme zchladit, pak ji přelijeme do formy na sorbet, či nádoby na zmrzlinu a necháme zamrazit (během prvních 30 minutách zamrazení jí několikrát promícháme!)
6. Den předem připravíme i broskve; ovoce spaříme, oloupeme, pak je rozpůlíme a vypeckujeme
7. Smícháme 100 g cukru s 0,3 l vody a necháme vařit 2-3 minuty, přidáme rozpůlené broskve, na mírném ohni povaříme 5-10 minut, ovoce necháme vychladit a i se sirupem dáme do lednice
8. V hrnci rozmačkáme jahody a přidáme 60 g cukru, na velmi krátkou dobu zahřejeme jen aby se rozpustil cukr a pak hned zchladíme
9. Mandle opražíme nasucho na pánvi, obracíme je dřevěnou vařečkou, necháme vychladnout
10. Těsně před podáváním rozdělíme půlky broskví i se sirupem do pohárů, ovoce poklademe kopečky vanilkové zmrzliny, ty ještě pokapeme rozmačkanými jahodami a posypeme praženými mandlemi.

Doporučení:

Vanilkovou zmrzlinu si můžete samozřejmě koupit.

Poznámka:

Poháry necháme v lednici zchladit, teprve pak je naplníme a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy