Na jednotlivé růžičky nakrájená brokolice, povařené v osolené vodě, promíchaná s orestovanou cibulkou zaprášenou moukou, zjemněná smetanou, dochucená kořením, nakonec rozmixovaná. Krém je servírovaný ozdobený italským sýrem Mascarpone zředěným smetanou.
Ingredience:
1 ks | brokolice |
1 ks | větší cibule |
2 kelímky | smetany ke šlehání 30 % |
1 lžíce | hladké mouky |
1,5-2 l | vody |
muškátový oříšek | |
pepř | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
50 g | italského sýra Mascarpone |
smetana |
Postup:
1. Omytou a okapanou brokolici nakrájíme na jednotlivé růžičky, dáme vařit do osolené vody, měkkou zeleninu vytáhneme pomocí cedníku, necháme okapat a ihned ji zprudka zchladíme studenou vodou nebo ji raději dáme na led, tím zajistíme, že brokolice zůstane nádherně zelená
2. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na másle dozlatova, zaprášíme moukou
3. Vývarem zalijeme cibuli s moukou, přidáme brokolici, vše rozmixujeme a přivedeme opět k varu
4. Když se vše vaří, přidáme smetanu ke šlehání, dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku
5. Mascarpone smícháme se smetanou tak, aby jsem vytvořili mírně tekutou hmotu
6. Brokolicový krém nalijeme do polévkového talíře a ozdobíme mascarponovým kapáním.
Polévku lze ještě ozdobit kouskem opečeného filátka z lososa, opečenými rohlíkovými krutony, růžičkami vařené brokolice, nebo kolečkem natvrdo uvařeného vejce.
Poznámka:Mascarpone – Nesolený kravský dezertní smetanový jemný italský sýr, který se používá i na přípravu sladké pěny z mascarpone a na přípravu dezertů, sladkostí, ale také omáček a polévek.