Na proužky nakrájená panenská svíčková (nebo maso z hovězího šálu), zprudka orestovaná na rozpuštěné slanině, podušená podlitá rajským protlakem a vývarem, servírovaná s opečenými brambory. Původní název receptu: Brassói aprópecsenye.
Ingredience:
Rozpis na 10 porcí: | |
1,6 kg | panenské svíčkové nebo hovězího masa z vrchního šálu |
1,5 kg | brambor |
250 g | uzené slaniny |
200 g | sádla |
50 g | cibule |
30 g | rajského protlaku |
3 dl | vývaru |
1 hrst | zelené petrželky |
1 hrst | zelené pažitky |
oregano | |
česnek | |
pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Maso nakrájíme na tenké proužky, propláchneme ve studené vodě a necháme důkladně okapat.
- Na kostičky nakrájenou slaninu škvaříme, dokud nepustí šťávu, potom na ni zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a utřený česnek, přidáme maso, osolíme ho, okořeníme pepřem, oreganem a za stálého míchání prudce restujeme, když začne maso měknou, přidáme rajský protlak, na velkém ohni restujeme a chvíli mícháme.
- V této fázi přípravy pokrm podlijeme vývarem a dusíme tak, aby zbylo trochu šťávy.
- Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na kostky a dokřupava opečeme na sádle, pak je vyjmeme z tuku, osolíme, opepříme a posypeme najemno nasekanou petrželí.
- Připravené brambory opatrně smícháme s masem. Brašovskou pečínku servírujeme na velké předehřáté míse, posypeme pažitkou a podáváme s nakládanou zeleninou.