Brambory představují surovinu, ze které je možné připravit naprosto cokoliv. Milují je lidé po celém světě. My jsme si pro vás tentokrát nachystali variaci s listovým těstem. Díky tomu, že je poměrně tučné, báječně doplňuje brambory, které jsou téměř bez tuku. Přesto z nich získáte dostatek energie a velké množství minerálů (draslík, hořčík, železo, fosfor, mangan, jód a další), vitaminů (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 – kyselina listová) i bílkovin. Abyste potěšili taky své čichové buňky, nesmí v receptu chybět snítky rozmarýnu.
Ingredience:
Počet porcí: 8 | |
1 balíček | listového těsta |
4 ks | velké brambory |
1 ks | vejce |
150 g | polotučného tvarohu |
100 g | tvrdého sýra |
1 hrst | čerstvého rozmarýnu |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Tvaroh smíchejte s nastrouhaným sýrem a osolte a opepřete.
- Těsto si rozložte na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohovou směsí a poklaďte na brambory nakrájené na tenké plátky.
- Pomašlujte vejcem a dejte péct na cca 25 minut.
- Podávejte zasypané čerstvým posekaným rozmarýnem.
Pro skladování brambor je optimální teplota cca 4 °C a relativní vlhkost v rozmezí 80–90 %. Po omezenou dobu je lze uchovat i na balkoně, sklepních prostorách bytů apod. Pokud nemáte ani tyto možnosti skladování, kupujte je raději průběžně.
Recept k článku: Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě
Poznámka:Text i foto: www.akademiekvality.cz