Bramborové halušky servírované spolu s rozškvařenou slaninou a brynzou.
Ingredience:
250 g | brynzy |
150 g | slaniny |
Na halušky: | |
150 g | hrubé mouky |
70 g | hladké mouky |
1 kg | brambor |
1-2 ks | vajec |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, na jemno nastrouháme, vymačkáme z nich vodu, slijeme ji do misky a necháme ji ustát, aby se usadil škrob, který pak vrátíme k nastrouhaným bramborám, přidáme vejce, hladkou i hrubou mouku a promícháme
2. Do hrnce s osolenou vařící vodou zavaříme halušky pomocí speciálního síta na halušky nebo těsto rozetřeme na namočené prkénko a nožem do vody odkrajujeme malé kousky
3. Halušky ve vodě ihned promícháme, když vyplavou na povrch, scedíme je
4. Na pánvi rozškvaříme na kousky nakrájenou slaninu
5. Horké halušky rozdělíme na talíře, posypeme rozškvařenou slaninou, rozdrobenou brynzou a ihned podáváme.
Halušky můžeme podávat i polité brynzou rozmíchanou se šlehačkou a posypané nasekanými bylinkami.