Uvařený chřest servírovaný s bílou omáčkou připravenou ze zeleninového vývaru, bílého vína, estragonu, másla …
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
2 kg | bílého chřestu |
1 lžička | cukru |
voda | |
sůl | |
Na máslovou omáčku: | |
250 ml | zeleninového vývaru (může být i z kostky) |
125 ml | bílého vína |
150 g | másla |
2 ks | snítky estragonu |
2 ks | šalotky |
1 lžička | hladké mouky |
čerstvě namletý pepř | |
citronová šťáva | |
sůl |
Postup:
1. Z oloupaného chřestu odkrojíme dřevnaté konce, výhonky dáme vařit do přiměřeného množství mírně osolené vody, přidáme 1 lžičku cukru, vaříme 15-20 minut
2. Oloupané šalotky nasekáme nadrobno, dáme je zesklovatět na 1 lžíci rozehřátého másla
3. Jemně opečené šalotky poprášíme moukou, zamícháme a přikryté necháme několik minut restovat, pak je podlijeme vývarem a bílým vínem, zamícháme a vaříme 20 minut na mírném zdroji tepla
4. Pod studenou tekoucí vodou omytý estragon osušíme, jednu snítku přidáme spolu s máslem k šalotce a rozmixujeme, omáčku osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou
5. Chřest upravíme na talířích, jednotlivé porce přelijeme omáčkou a ozdobíme snítkou estragonu.
Podáváme nejlépe s novými, ve slupce uvařenými bramborami.
Poznámka:Jak správně uvařit chřest se dozvíte v naší škole vaření zde: Správná příprava chřestu.