Polévka připravená z vývaru, listů šťovíku, smetany, brambor, vajíček a dalších ingrediencí.
Ingredience:
1,5 l | čistého vývyru z uzeného masa |
4 ks | vajíček uvařených na tvrdo |
1 kelímek | smetany |
1 lžička | kmínu |
1 hrst | šťovíku |
jíška | |
sůl |
Postup:
1. Do vývaru z uzeného masa nakrájíme na kostky oloupané, omyté brambory
2. Přidáme sůl, kmín, omyté a nasekané listy šťovíku, vaříme, dokud nebudou brambory měkké
3. Před koncem vaření přidáme do polévky natvrdo uvařená vejce nakrájená na kostky
4. Nakonec bílý boršč zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, chvíli ji povaříme
5. Polévku zjemníme smetanu a můžeme servírovat.
Do polévky můžeme také obrat maso, aby byla polévka vydatnější. Kdo má rád kyselejší variantu polévek, kápne si do své porce na talíři několik kapek octa.
Poznámka:Velikonoční varianta bílého boršče je s kolečky opečeného salámu. Aby jste si bílý boršč mohli uvařit i v zimě, naložte si šťovík do zásoby. Recept najdete zde: Nakládaný šťovík.