Recept na 26 kusů klasických vosích hnízd, ale tentokráte v bezlepkové variantě. Recept od firmy Labeta, specialisty na bezlepkové vaření.
Ingredience:
Rozpis na 26 větších kusů piškotů: | |
75 g | Univerzální směsi bez lepku Labeta |
50 g | krupicového cukru |
2 ks | vejce |
2 polévkové lžíce | vody |
1 polévková lžíce | Vanilinového pudinku Labeta |
špetka soli | |
Recept na vosí hnízda: | |
Na hmotu: | |
300 g | moučkového cukru |
250 g | (ztvrdlých) piškotů + na podstavce |
150 g | změklého másla |
60 g | kakaa |
10 lžic | rumu |
Na krém: | |
80 g | másla |
60 g | moučkového cukru |
1 ks | žloutek |
vaječný likér či rum dle chuti |
Postup:
- Smícháme žloutky s půlkou cukru, vodou a pudinkem.
- Do této směsi opatrně vmícháme sníh, který jsme si připravili vyšleháním bílků, špetkou soli a druhou polovinou cukru. Když máme tuto směs opatrně zamíchanou, přimícháme pomalu i bezlepkovou mouku.
- Hotové těsto naplníme do sáčku a piškoty tvarujeme na plech s pečícím papírem.
- Dáme péct na 180 °C po dobu cca 10 min.
- Smícháme ingredience na vosí hnízda a vypracujeme z něj tvarovatelnou hmotu, kterou následovně vtlačujeme do formičky na vosí hnízda. Pokud máte formičky vyklepávací, je lepší si do nich předem dát trochu moučkového cukru, aby se vám tam hnízdo nepřilepilo.
- Do vytvořeného hnízda uděláme jamku na krém a vyndáme z formičky. Takto připravená hnízda plníme krémem, který jsme si připravili do sáčku s ustřiženým rohem.
- Nakonec přiklopíme piškotem a máme hotovo.