Pizza upečená na plechu připravená jako pokrm pro bezlepkáře, tedy pro lidi s bezlepkovou dietou.
Ingredience:
Na pizza těsto: | |
370 g | bezlepkové mouky (Jizerka) |
250 ml | mléka |
1,5 dcl | oleje |
2 lžičky | moučkového cukru |
1/2 ks | kostky kvasnic |
Na potření: | |
2 dcl | kečupu |
2-3 ks | stroužky česneku |
koření na pizzu | |
pár kapek oleje | |
Na dohotovení: | |
200-250 g | koleček tvrdého salámu |
100-120 g | nastrouhaného tvrdého sýra |
dle chuti: papriky, rajčata, plátky žampiónů ... |
Postup:
1. Nejprve si připravíme kvásek; smícháme část teplého mléka, rozdrobené kvasnice a cukr, necháme na teplém místě vzejít, což bude trvat tak 10 minut
2. Kvásek smícháme se zbylým mlékem, olejem a moukou, vypracujeme těsto, hněteme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na mísu
3. Bochánek těsta poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme tak 20-30 minut kynout
4. Připravíme si potírání na pizzu; kečup smícháme s prolisovaným česnekem, olejem a kořením na pizzu
5. Těsto rozprostřeme na tukem vymazaný plech a hojně potřeme potíráním na pizzu
6. Potřený korpus obložíme kolečky salámu, případně dalšími ingrediencemi a posypeme nastrouhaným sýrem
7. Pizzu pečeme v troubě vyhřáté na 220-250 °C asi 10-15 minut
8. Mírně vychladlou pizzu nakrájíme na obdélníčky a můžeme ji servírovat jak teplou, tak i studenou.