REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Belgický jablkový nákyp se sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto plněné jablkovou směsí, povrch potřený zakysanou smetanou a posypaný cukrem, upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
750 gkyselejších jablek
250 gpolohrubé mouky
220 gcukru (nejlépe hnědého)
200 gsýra čedaru
200 gmásla
5-8 lžicledové vody
1/4 lžičkymleté skořice
1 kelímekzakysané smetany
šťáva i kůa z 1 citronu
máslo na vymazání formy
mouka na vál
špetka soli

Postup:

1. Polohrubou mouku prosejeme na vál, na ni nakrájíme 150 g změklého masla, přidáme sůl a kulatým nožem zapracujeme ledovou vodu, pak rukama vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a uložíme asi na 30 minut do chladu
2. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na tenké plátky, smícháme s 200 g cukru, citronovou šťávou i na jemno nastrouhanou kůrou a mletou skořicí 3. Dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučeném vále na plát, vyložíme jím dno i stěny máslem vymazané zapékací formy, pokryjeme jablkovou směsí a na ni rozložíme vločky zbylého másla
4. Zbytek těsta rozválíme na plát stejně velký, jako je zapékací mísa, položíme ho na jablka, okraje k sobě dobře přitiskneme a těsto několikrát propíchneme vidličkou
5. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut
6. Nakonec povrch koláče potřeme zakysanou smetanou, posypeme zbytkem cukru a vložíme ještě na 5 minut do trouby
7. Ještě teplý nákyp rozkrojíme na dílky, přendáme na talíře a každý obložíme několika tenkými plátky nakrájené sýra.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy