Těsto plněné jablkovou směsí, povrch potřený zakysanou smetanou a posypaný cukrem, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
750 g | kyselejších jablek |
250 g | polohrubé mouky |
220 g | cukru (nejlépe hnědého) |
200 g | sýra čedaru |
200 g | másla |
5-8 lžic | ledové vody |
1/4 lžičky | mleté skořice |
1 kelímek | zakysané smetany |
šťáva i kůa z 1 citronu | |
máslo na vymazání formy | |
mouka na vál | |
špetka soli |
Postup:
1. Polohrubou mouku prosejeme na vál, na ni nakrájíme 150 g změklého masla, přidáme sůl a kulatým nožem zapracujeme ledovou vodu, pak rukama vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a uložíme asi na 30 minut do chladu
2. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na tenké plátky, smícháme s 200 g cukru, citronovou šťávou i na jemno nastrouhanou kůrou a mletou skořicí 3. Dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučeném vále na plát, vyložíme jím dno i stěny máslem vymazané zapékací formy, pokryjeme jablkovou směsí a na ni rozložíme vločky zbylého másla
4. Zbytek těsta rozválíme na plát stejně velký, jako je zapékací mísa, položíme ho na jablka, okraje k sobě dobře přitiskneme a těsto několikrát propíchneme vidličkou
5. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut
6. Nakonec povrch koláče potřeme zakysanou smetanou, posypeme zbytkem cukru a vložíme ještě na 5 minut do trouby
7. Ještě teplý nákyp rozkrojíme na dílky, přendáme na talíře a každý obložíme několika tenkými plátky nakrájené sýra.