REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Belgický jablkový nákyp se sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto plněné jablkovou směsí, povrch potřený zakysanou smetanou a posypaný cukrem, upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
750 gkyselejších jablek
250 gpolohrubé mouky
220 gcukru (nejlépe hnědého)
200 gsýra čedaru
200 gmásla
5-8 lžicledové vody
1/4 lžičkymleté skořice
1 kelímekzakysané smetany
šťáva i kůa z 1 citronu
máslo na vymazání formy
mouka na vál
špetka soli

Postup:

1. Polohrubou mouku prosejeme na vál, na ni nakrájíme 150 g změklého masla, přidáme sůl a kulatým nožem zapracujeme ledovou vodu, pak rukama vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a uložíme asi na 30 minut do chladu
2. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na tenké plátky, smícháme s 200 g cukru, citronovou šťávou i na jemno nastrouhanou kůrou a mletou skořicí 3. Dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučeném vále na plát, vyložíme jím dno i stěny máslem vymazané zapékací formy, pokryjeme jablkovou směsí a na ni rozložíme vločky zbylého másla
4. Zbytek těsta rozválíme na plát stejně velký, jako je zapékací mísa, položíme ho na jablka, okraje k sobě dobře přitiskneme a těsto několikrát propíchneme vidličkou
5. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut
6. Nakonec povrch koláče potřeme zakysanou smetanou, posypeme zbytkem cukru a vložíme ještě na 5 minut do trouby
7. Ještě teplý nákyp rozkrojíme na dílky, přendáme na talíře a každý obložíme několika tenkými plátky nakrájené sýra.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy