Vývar z naporcovaného bažanta, kořenové zeleniny a koření, servírovaný obohacený o vaječný svítek upečený na másle, pak rozkrájený na kostičky nebo nudličky.
Ingredience:
1 ks | bažant |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | kuličky celého pepře |
4 ks | jalovčinky |
2 ks | vejce |
1 ks | kousek celeru |
1 ks | mrkev |
100 g | žampionů |
1,5 l | vody |
špetka muškátové květu | |
zelená petrželka | |
hladká mouka | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Z dobře očištěného a vykuchaného bažanta vyřízneme prsíčka, která využijeme jinak, zbytek naporcujeme na menší kousky
- V hrnci rozpustíme máslo, osmahneme kousky bažanta ze všech stran, zalijeme vodou, přidáme divoké koření, kořenovou zeleninu, osolíme a vaříme pod pokličkou na mírném plameni do měkka 45 minut
- Mezitím si připravíme a upečeme svítek; vejce rozbijeme, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme sníh, sníh smícháme se žloutky, přidáme žloutky, nasekanou petrželku, trochu hladké mouky, osolíme, promícháme vidličkou, těstíčko nalijeme na rozpálenou pánev, kterou předtím vymažeme máslem, opečeme do zlatova z obou stran
- Vychladlý svítek nakrájíme na nudličky nebo čtverečky
- Uvařený vývar scedíme, z bažanta obereme a nakrájíme maso, vývar dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem
- Do talířů vložíme bažantí maso, zalijeme vařícím vývarem, přidáme nakrájený svítek, na plátky na másle opečené žampiony, posypeme petrželkou a horké podáváme.