Vypracované těsto z kvásku, vejce, hrubé mouky, soli, osmažené housky, doplněné petrželkou a paprikou.
Ingredience:
500 g | hrubé mouky |
25 g | másla |
20 g | droždí |
0,3 l | vody |
1 ks | vejce |
1 ks | rohlíku (tvrdší) |
2 lžíce | červené papriky |
1 lžíce | petrželky |
špetka cukru | |
sůl | |
(hladká mouka na pomoučení válu) |
Postup:
1. Do mísy nalijeme vlažnou vodu, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a dáme na teplé místo stát asi na 15 minut, aby se nám udělal kvásek
2. Pak vmícháme sůl, rozklepnuté vejce a postupně přidáváme hrubou mouku a vypracováváme těsto tak dlouho, dokud se nám nepřestane lepit na mísu
3. Nakrájenou housku osmažíme na rozpuštěném másle, smícháme s nadrobno nasekanou petrželkou, na malé nudličky nakrájenou červenou paprikou, zamícháme a zapracujeme ještě do těsta
4. Těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 4 díly, vytvarujeme do tvaru šišek, zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut ještě kynout
5. Knedlíky dáme vařit do vroucí osolené vody a na mírném plameni vaříme asi 20 minut
6. Během vaření knedlíky obracíme, aby se uvařily stejnoměrně
7. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou a ještě horké je nakrájíme nití na plátky.
Podáváme k pečenému masu, guláši nebo pečené kachně. Před krájením píchneme na několika místech do šišek vidličkou, aby odešla pára a nesrazily se.
Poznámka:Knedlíky vaříme v dostatečném množství vody, aby mohly volně vyplavat navrch.