Předsmažené kuličky z mletého masa zjemněné bramborovou kaší a zapečené v paprikové omáčce spolu s řeckým sýrem.
Ingredience:
500 g | mletého drůbežího masa |
6 -8 lžic | hotové bramborové kaše |
6-8 lžic | strouhanky |
1 ks | vejce |
Solamyl na obalení | |
olej na smažení | |
pepř | |
sůl | |
Omáčka na zapečení: | |
1 sklenička | hotového ajvaru - asi 350 ml |
300 ml | smetany na vaření |
100 ml | mléka |
3 ks | stroužku česneku |
čerstvá bazalka | |
sůl | |
Na závěr: | |
100 g | strouhaného balkánského sýru nebo Fety |
Postup:
1. Maso promícháme s kaší, strouhankou, solí, pepřem a vajíčkem, ze směsi vytvoříme kuličky a obalíme je v Solamylu
2. Kuličky pomalu smažíme ve vyšší vrstvě dozlatova a pak klademe do zapékací misky
4. Zalijeme omáčkou z ajvaru, kterou jsme udělali tak, že jsme všechny suroviny promíchali
5. Přikryjeme alobalem a zapékáme v troubě 30 minut při 200 °C
6. Pak alobal odstraníme a posypeme balkánským sýrem
7. Ten necháme krátce rozpustit a podáváme s libovolnou přílohou: pečivem, rýží, těstovinami.
Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.