REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Raymond Blanc: Z číšníka michelinským kuchařem!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Světové celebrityJeho jméno jste možná slyšeli především v některém kulinářském pořadu, nebo jste si koupili jednu z jeho knih. Raymond Blanc je často vidět například v TV Paprika, kde předvádí kouzla své kuchyně. Tento michelinský kuchař je symbolem prvotřídní gastronomie.


Rodinné dědictví

Narodil se v hlavním městě regionu Franche-Comté, tedy v Besanconu, kde následně vyrůstal po boku dvou sester. Otec ho vedl k zahradničení a učil ho znalostem bylinek, houbaření a zeleniny. Také matka je pro něj zdrojem inspirace dodnes a to i díky tomu, kolik cenných vědomostí mu předala, když jí pomáhal v kuchyni. Doma jedli to, co zrovna rostlo na zahradě a i díky tomu se naučil pracovat se sezónními surovinami.

 

Světové celebrity

 

Od číšníka k vlastnímu podniku

Vyučil se sice původně jako číšník, ale shodou náhod se jednoho dne dostal do kuchyně a tam odstartoval svojí velkou kariéru. Bylo to v restauraci The Rose Revived v Oxfordshiru, kde Raymond také potkal svoji ženu Jenny (dceru majitelů). Společně si roku 1977 otevřeli restauraci Les Quat ‘Saisons a brzy získali dvě michelinské hvězdy.

Protože pro svoji restauraci dlouho nemohl sehnat kvalitní pečivo, založil pekárnu a cukrárnu Maison Blanc, kde po nocích pekl. Podnik se uchytil – dodnes v Británii funguje okolo 15 pobček.

 

Škola pro michelinské kuchaře

V roce 1991 otevřel školu vaření, která slouží jak pro profesionální kuchaře, tak i pro amatérské nadšence. Několik kuchařů, kteří prošli jeho učením, poté rovněž získalo michelinská ocenění. Možná i díky tomu byl Raymond Blanc oceněn ve výběru „AA’s Chefs’ Chef of the Year“. Kurzy pro veřejnost jsou k dispozici po celý rok a cena za jednodenní účast je většinou okolo 400£. Podívejte se, jak to v jeho škole vaření vypadá: https://www.youtube.com/watch?v=a8sNkiCqQ8I#t=19.

Roku 1996 otevřel svojí první brasserii Le Petit Blanc, která se později rozrostla na síť 20 restaurací. Raymond Blanc získal dokonce i Řád britského impéria a následovalo nespočet televizních show, kuchařek a přednášek o vaření. Mezi produkty jeho práce patří i řada nádobí. Raymond o ní říká: “With professional quality like this, the only ingredient you’ll need is passion.”. Zároveň se nechal slyšet, že v práci i doma dbá na stejně vysoké standardy, ať už se jedná o čerstvé suroviny, kvalitní nádobí, nebo vášeň pro jídlo.

 

Světové celebrity

 

Kde se dají koupit hrnce Raymond Blanc?

Nově už je seženete i v Čechách! Jejich nabídku si můžete problédnout na e-shopu http://www.chefshop.cz který má svou kamennou prodejnu v Praze 3, na adrese Husitská 56. Tam si sadu nádobí můžete osobně prohlédnout. Mimo jiné v tomto obchodě seženete suroviny na vaření a delikatesy od lokálních dodavatelů z Itálie, Francie a Asie.

Recept na dáňovou polévku od Raymonda Blanca: Podzimní dýňová polévka II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy