REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Raymond Blanc: Z číšníka michelinským kuchařem!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Světové celebrityJeho jméno jste možná slyšeli především v některém kulinářském pořadu, nebo jste si koupili jednu z jeho knih. Raymond Blanc je často vidět například v TV Paprika, kde předvádí kouzla své kuchyně. Tento michelinský kuchař je symbolem prvotřídní gastronomie.


Rodinné dědictví

Narodil se v hlavním městě regionu Franche-Comté, tedy v Besanconu, kde následně vyrůstal po boku dvou sester. Otec ho vedl k zahradničení a učil ho znalostem bylinek, houbaření a zeleniny. Také matka je pro něj zdrojem inspirace dodnes a to i díky tomu, kolik cenných vědomostí mu předala, když jí pomáhal v kuchyni. Doma jedli to, co zrovna rostlo na zahradě a i díky tomu se naučil pracovat se sezónními surovinami.

 

Světové celebrity

 

Od číšníka k vlastnímu podniku

Vyučil se sice původně jako číšník, ale shodou náhod se jednoho dne dostal do kuchyně a tam odstartoval svojí velkou kariéru. Bylo to v restauraci The Rose Revived v Oxfordshiru, kde Raymond také potkal svoji ženu Jenny (dceru majitelů). Společně si roku 1977 otevřeli restauraci Les Quat ‘Saisons a brzy získali dvě michelinské hvězdy.

Protože pro svoji restauraci dlouho nemohl sehnat kvalitní pečivo, založil pekárnu a cukrárnu Maison Blanc, kde po nocích pekl. Podnik se uchytil – dodnes v Británii funguje okolo 15 pobček.

 

Škola pro michelinské kuchaře

V roce 1991 otevřel školu vaření, která slouží jak pro profesionální kuchaře, tak i pro amatérské nadšence. Několik kuchařů, kteří prošli jeho učením, poté rovněž získalo michelinská ocenění. Možná i díky tomu byl Raymond Blanc oceněn ve výběru „AA’s Chefs’ Chef of the Year“. Kurzy pro veřejnost jsou k dispozici po celý rok a cena za jednodenní účast je většinou okolo 400£. Podívejte se, jak to v jeho škole vaření vypadá: https://www.youtube.com/watch?v=a8sNkiCqQ8I#t=19.

Roku 1996 otevřel svojí první brasserii Le Petit Blanc, která se později rozrostla na síť 20 restaurací. Raymond Blanc získal dokonce i Řád britského impéria a následovalo nespočet televizních show, kuchařek a přednášek o vaření. Mezi produkty jeho práce patří i řada nádobí. Raymond o ní říká: “With professional quality like this, the only ingredient you’ll need is passion.”. Zároveň se nechal slyšet, že v práci i doma dbá na stejně vysoké standardy, ať už se jedná o čerstvé suroviny, kvalitní nádobí, nebo vášeň pro jídlo.

 

Světové celebrity

 

Kde se dají koupit hrnce Raymond Blanc?

Nově už je seženete i v Čechách! Jejich nabídku si můžete problédnout na e-shopu http://www.chefshop.cz který má svou kamennou prodejnu v Praze 3, na adrese Husitská 56. Tam si sadu nádobí můžete osobně prohlédnout. Mimo jiné v tomto obchodě seženete suroviny na vaření a delikatesy od lokálních dodavatelů z Itálie, Francie a Asie.

Recept na dáňovou polévku od Raymonda Blanca: Podzimní dýňová polévka II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy