REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roman Paulus

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je jedním ze dvou českých šéfkuchařů, kterým se podařilo doma získat michelinskou hvězdu. Vařil v hotelích v Rakousku, v londýnském Savoy i na zámořské lodi. Prošel významnými profesními školeními, například The Emirates Academy of Hospitality Management, která je odnoží nejznámější hotelové školy světa Ecole Hoteliere de Lausanne. Před čtyřmi lety se stal šéfkuchařem v Alcronu. Je ženatý a má dvě děti. Hovoří plynně anglicky a německy.


Slavní kuchaři Česka, světové kuchařské celebrityZačínal na počátku 90. let v Rakousku, v roce 1999 se přemístil do známého hotelu Savoy v Londýně. Jak sám říká, obě tyto zahraniční zkušenosti byly obzvláště v 90. letech minulého století velmi přínosné, jelikož se měl možnost seznámit se špičkovými službami a gastronomii, která se u nás v té době teprve probouzela.

Po zkušenosti v Londýně se vypravil na cestu kolem světa na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II, na které strávil půl roku. Po návratu v roce 2000 již začal pracovat pro hotely Hilton, nejprve ve Vídni a od roku 2002 pak v Praze. Na jaře 2008 přijal nabídku postu šéfkuchaře v hotelu Alcron.

Roman Paulus v předešlých letech prošel několika významnými profesními školeními, jmenujme například The Emirates Academy of Hospitality Management, která je odnoží nejznámější hotelové školy světa Ecole Hoteliere de Lausanne. Rovněž byl na stáži v restauracích oceněných michelinskou hvězdou (La Pergola v Římě či Maison du Boeuf v Bruselu). V roce 2004 se stal Mladým manažerem roku vyhlašovaným Národní federací hotelů a restaurací ČR.

Paulus v hotelu Alcron navázal mimo jiné na úspěšný projekt lekcí vaření pro veřejnost, který hotel Alcron začal nabízet veřejnosti již v roce 2003. Na podzim roku 2008 začal se svým týmem vést rovněž lekce vaření pro děti, které se vzápětí staly velice populární. V restauraci Alcron změnil koncept na degustační menu, přičemž zachoval nabídku ryb a mořských plodů a dále menu rozšířil o nabídku masitých a vegetariánských pokrmů. Možná právě tato změna pomohla restauraci Alcron k umístění na 1. místě Maurerova výběru GRAND RESTAURANT 2009, zatímco restaurace La Rotonde se v tom samém žebříčku umístila na 7. místě.

V restauraci La Rotonde ve stylu brasserie nabízí Paulus menu zaměřené na sezonní speciality, českou a mezinárodní kuchyni. Nedílnou součástí této restaurace jsou nedělní jazz brunche, páteční taneční večery a nově také program pro rodiny s dětmi s názvem Alcron dětem. V létě je k dispozici klidná terasa s grilem.

Stručný seznam míst, kde působil:

2008 Hotel Radisson BLU Alcron, Praha

2003-08 Hotel Hilton, Praha

2002-03 Hotel Hilton Vienna Plaza, Vienna

2001 Queen Elizabeth II cesta kolem světa

1999-2001 Hotel Savoy, London

1993-98 Nekolik sezóních hotelů v Rakousku na příklad Hotel Gasthof Post Lech, Hotel Schneider Almhof, See hotel Werzer Astoria Portschach

1990-93 Hotel Scholss Durnstein Austria učeň

1989-90 Kuchařská škola „U Krbu Praha“

 

Zdroj text: http://romanpaulus.cz, foto: lidovky.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy