REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roman Paulus

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je jedním ze dvou českých šéfkuchařů, kterým se podařilo doma získat michelinskou hvězdu. Vařil v hotelích v Rakousku, v londýnském Savoy i na zámořské lodi. Prošel významnými profesními školeními, například The Emirates Academy of Hospitality Management, která je odnoží nejznámější hotelové školy světa Ecole Hoteliere de Lausanne. Před čtyřmi lety se stal šéfkuchařem v Alcronu. Je ženatý a má dvě děti. Hovoří plynně anglicky a německy.


Slavní kuchaři Česka, světové kuchařské celebrityZačínal na počátku 90. let v Rakousku, v roce 1999 se přemístil do známého hotelu Savoy v Londýně. Jak sám říká, obě tyto zahraniční zkušenosti byly obzvláště v 90. letech minulého století velmi přínosné, jelikož se měl možnost seznámit se špičkovými službami a gastronomii, která se u nás v té době teprve probouzela.

Po zkušenosti v Londýně se vypravil na cestu kolem světa na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II, na které strávil půl roku. Po návratu v roce 2000 již začal pracovat pro hotely Hilton, nejprve ve Vídni a od roku 2002 pak v Praze. Na jaře 2008 přijal nabídku postu šéfkuchaře v hotelu Alcron.

Roman Paulus v předešlých letech prošel několika významnými profesními školeními, jmenujme například The Emirates Academy of Hospitality Management, která je odnoží nejznámější hotelové školy světa Ecole Hoteliere de Lausanne. Rovněž byl na stáži v restauracích oceněných michelinskou hvězdou (La Pergola v Římě či Maison du Boeuf v Bruselu). V roce 2004 se stal Mladým manažerem roku vyhlašovaným Národní federací hotelů a restaurací ČR.

Paulus v hotelu Alcron navázal mimo jiné na úspěšný projekt lekcí vaření pro veřejnost, který hotel Alcron začal nabízet veřejnosti již v roce 2003. Na podzim roku 2008 začal se svým týmem vést rovněž lekce vaření pro děti, které se vzápětí staly velice populární. V restauraci Alcron změnil koncept na degustační menu, přičemž zachoval nabídku ryb a mořských plodů a dále menu rozšířil o nabídku masitých a vegetariánských pokrmů. Možná právě tato změna pomohla restauraci Alcron k umístění na 1. místě Maurerova výběru GRAND RESTAURANT 2009, zatímco restaurace La Rotonde se v tom samém žebříčku umístila na 7. místě.

V restauraci La Rotonde ve stylu brasserie nabízí Paulus menu zaměřené na sezonní speciality, českou a mezinárodní kuchyni. Nedílnou součástí této restaurace jsou nedělní jazz brunche, páteční taneční večery a nově také program pro rodiny s dětmi s názvem Alcron dětem. V létě je k dispozici klidná terasa s grilem.

Stručný seznam míst, kde působil:

2008 Hotel Radisson BLU Alcron, Praha

2003-08 Hotel Hilton, Praha

2002-03 Hotel Hilton Vienna Plaza, Vienna

2001 Queen Elizabeth II cesta kolem světa

1999-2001 Hotel Savoy, London

1993-98 Nekolik sezóních hotelů v Rakousku na příklad Hotel Gasthof Post Lech, Hotel Schneider Almhof, See hotel Werzer Astoria Portschach

1990-93 Hotel Scholss Durnstein Austria učeň

1989-90 Kuchařská škola “U Krbu Praha”

 

Zdroj text: http://romanpaulus.cz, foto: lidovky.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy