REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Radek Šubrt

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Narodil se v roce 1971. Své bohaté zkušenosti dnes využívá jako šéfkuchař několika pražských restaurací, včetně proslulého hotelu Le Palias. Je znám také díky úspěšnému kuchařskému pořadu na Nově MasterChef, kde si střihl roli porotce a moderátora.


Slavní kuchaři Česka, světové kuchařské celebrityUž od malička ho vaření očarovalo. V roce 1992 dokončil Střední odborné učiliště v Praze 3, obor kuchař. Protože profesionální gastronomie je procesem celoživotního vzdělávání, jak sám říká, rozhodl se krátce po dokončení studií na nic nečekat a vyrazit na zkušenou do zahraničí. Teprve tam poznal tu pravou kuchařinu.

Sledovat Radka Šubrta při práci je jako dívat se na tanečního mistra; místo smyček a elips se ale pohybuje po přímkách. Radek neudělá jediný zbytečný pohyb a dokáže téměř nemožné – při vaření má kolem sebe téměř stále pořádek. Možná k tomu přispěla i stáž u slovutného Daniela Bouluda v New Yorku – k přípravě a výdeji jídla v restauraci Daniel’s se prý vzhledem k prostorovým omezením přistupovalo se spartakiádní synchronizací.

Na počátku jeho profesní kariéry se Radkovi stačilo jen rozhlédnout aby pochopil, že cesta na špičku vede především přes zkušenosti a pak zase přes zkušenosti. Šel si za nimi a ať už to byly význačné hotely v Praze, Německu, Švýcarsku nebo v Americe, své kuchařské krédo, nechat každou surovinu promluvit samu za sebe a vyznít až do posledního chuťového akordu, vycizeloval k dokonalosti. S Radkem můžete hledat tajemství steaků, přípravy ryb, klasických položek české kuchyně, salátů či elegantních dezertů, zná je všechny.

Tak jako neudělá zbytečný krok v kuchyni, neudělá jej ani přeneseně při přípravě jídel. A funguje to stejně dobře v oblasti prvotřídního cateringu tak v pražském pětihvězdičkovém hotelu Le Palais či restauraci Sokool, jako v podniku jednoho z nejslavnějších a cenami ověnčených světových šéfkuchařů.

Něco málo z jeho praxe:

1993 -1994 Chef v hotelu Adria

1994 -1996 Chef de Partie v české restauraci St. Wenceslas Restaurant v Mnichově v Německu

1996 -1997 Chef de Partie v hotelu Mövenpick v Praze

1997 -1999 Sous Chef v hotelu Don Giovanni v Praze a v hotelu Bad Blumau v Rakousku

1999 -2000 Chef de Partie v pražském hotelu Radisson SAS

2000 -2001 Chef de Partie do hotelu Des Balancess v Luzernu ve Švýcarsku

2001 -2002 Chef de Partie v pražském hotelu Radisson SAS

2002 – 2010 šéfkuchař hotelu Le Palais v Praze

Společně se svým týmem také zajišťuje pro klienty catering na společenských akcích, party a oslavách. Další informace najdete na jeho stránkách http://www.radek-subrt.cz

Zdroj: www.radek-subrt.cz, http://www.prakul.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy