REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčenka (Tamarillo)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tamarillo je ovoce obsahující především vitamín C, provítamín A a prvky železo, fosfor, hořčík, křemík. Plátky Tamarilu používáme do ovocných salátů nebo ke zmrzlině se šlehačkou. Plody můžeme rovněž dusit či péci jako rajčata.


Encyklopedie ovoce - exotickéLatinsky: Cyphomandra betacea (syn C. crassicaulis)

Jiný název: Stromové rajče, Tamarillo

Víceletá dřevina pěstovaná jako jednoletý stromek nebo keř, ze kterého se sklízí plody obsahující větší množství beta karotenu, vitamínu E a něco málo vitamínu C.

Rychle rostoucí stálezelený strom se srdčitými listy a bohatými květenstvími krémově bílých květů, které voní jako karamel. Velmi delikátní plody mají charakteristickou chuť. Tento druh pochází z předhůří peruánských And a v průběhu 19. století byl rozšířen jako zahradní ovocný strom do mnoha subtropických a tropických oblastí světa.

Odrůdy: Vzhledem k tomu, že je dosti snadné vypěstovat rajčenku ze semínek, objevuje se stále více různých kultivarů a typů, které sice bývají nazývány odrůdy, ale nemají oficiální statut. Plody se žlutou slupkou nemají kolem semen nahromaděné tmavé barvivo a při vaření zůstává jejich dužnina žlutá.

Encyklopedie ovoce - exotickéOdrůda Amberlea Gold má středně velké plody se žlutou slupkou, které nejsou příliš chutné. Bold Gold je odrůda s velkými žlutými plody horší chuti. Také plody odrůdy Goldmine jsou žluté s občasným červeným žilkováním. Plody jsou sladké. Oratia Red má velké tmavě červené plody a mírně sladkou dužninu vynikající chuti. Červené plody odrůdy Red Beau jsou oválné a dužnina je velmi chutná. Red Delight vytváří velké kulaté plody červené barvy, které jsou středně chutné.

Zralé plody jsou na dotyk měkké. Před konzumací musíme plody rajčenky spařit na 3 minuty horkou vodou a oloupat, protože slupka je velmi hořká (nekonzumuje se!).

Rajčenku můžeme přidávat do salátů, pyré, plnit s nimi páj nebo je jíst společně s kuřecím masem, salátem, tavrohem, studeným masem nebo rybou. Velmi dobrý je také džem. Uložené v chladničce vydrží plody červené asi 2 týdny. Plody můžeme také zmrazovat.

Tip: Tamarila jsou velmi choulostivá na pomačkání.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s rajčenkou: Rajčenkové chutney

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy