REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčenka (Tamarillo)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tamarillo je ovoce obsahující především vitamín C, provítamín A a prvky železo, fosfor, hořčík, křemík. Plátky Tamarilu používáme do ovocných salátů nebo ke zmrzlině se šlehačkou. Plody můžeme rovněž dusit či péci jako rajčata.


Encyklopedie ovoce - exotickéLatinsky: Cyphomandra betacea (syn C. crassicaulis)

Jiný název: Stromové rajče, Tamarillo

Víceletá dřevina pěstovaná jako jednoletý stromek nebo keř, ze kterého se sklízí plody obsahující větší množství beta karotenu, vitamínu E a něco málo vitamínu C.

Rychle rostoucí stálezelený strom se srdčitými listy a bohatými květenstvími krémově bílých květů, které voní jako karamel. Velmi delikátní plody mají charakteristickou chuť. Tento druh pochází z předhůří peruánských And a v průběhu 19. století byl rozšířen jako zahradní ovocný strom do mnoha subtropických a tropických oblastí světa.

Odrůdy: Vzhledem k tomu, že je dosti snadné vypěstovat rajčenku ze semínek, objevuje se stále více různých kultivarů a typů, které sice bývají nazývány odrůdy, ale nemají oficiální statut. Plody se žlutou slupkou nemají kolem semen nahromaděné tmavé barvivo a při vaření zůstává jejich dužnina žlutá.

Encyklopedie ovoce - exotickéOdrůda Amberlea Gold má středně velké plody se žlutou slupkou, které nejsou příliš chutné. Bold Gold je odrůda s velkými žlutými plody horší chuti. Také plody odrůdy Goldmine jsou žluté s občasným červeným žilkováním. Plody jsou sladké. Oratia Red má velké tmavě červené plody a mírně sladkou dužninu vynikající chuti. Červené plody odrůdy Red Beau jsou oválné a dužnina je velmi chutná. Red Delight vytváří velké kulaté plody červené barvy, které jsou středně chutné.

Zralé plody jsou na dotyk měkké. Před konzumací musíme plody rajčenky spařit na 3 minuty horkou vodou a oloupat, protože slupka je velmi hořká (nekonzumuje se!).

Rajčenku můžeme přidávat do salátů, pyré, plnit s nimi páj nebo je jíst společně s kuřecím masem, salátem, tavrohem, studeným masem nebo rybou. Velmi dobrý je také džem. Uložené v chladničce vydrží plody červené asi 2 týdny. Plody můžeme také zmrazovat.

Tip: Tamarila jsou velmi choulostivá na pomačkání.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s rajčenkou: Rajčenkové chutney

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy