REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Prostříhejte se s Klasáčkem k autu!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Češi rádi soutěží a také čím dál více při nákupu potravin upřednostňují kvalitu. Proto i letošní podzim spouští Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spotřebitelskou soutěž „Stříhejte kolem dokola“, jejímž maskotem je panáček Klasáček. K účasti stačí jen kupovat výrobky se značkami kvality, jako například Klasa, Regionální potravina, Bio, které vystřihnete, nalepíte do herní karty a zašlete poštou. Hlavní cenou je roční zapůjčení 3 osobních automobilů. Soutěž probíhá od 4. října 2021 do 2. ledna 2022.


Při výběru jídla se už nespokojíme jen tak s něčím, ale jsme stále vybíravější. To potvrzuje i nejnovější výzkum agentury STEM/MARK 2021. Prozrazuje, že během nákupu potravin čím dál více bereme v potaz jejich kvalitu. Aby byly čerstvé, zralé, bez chemie, umělých náhražek a přidaných látek. Nejdůležitější jsou především kvalita s čerstvostí, po nichž touží 90 % dotazovaných.

 

 

Když se v obchodě rozhodujeme, po čem v regálu sáhneme, zohledňujeme také značky kvality potravin, jako jsou například Klasa, Regionální potravina, biozebra, biolist. Tato loga totiž napovídají, že je potravina opravdu kvalitní. I letos dominuje Klasa, kterou podle výzkumu znalo 90 % dotazovaných, Regionální potravinu potom téměř 60 %.

„Jsme rádi, že spotřebitelé znají značky kvality potravin a že v ně mají důvěru. Proto jsme se rozhodli uspořádat také tento rok oblíbenou podzimní spotřebitelskou soutěž ‚Stříhejte kolem dokola‘,“ uvedla Luďka Raimondová, tisková mluvčí SZIF.

I letos, přes velmi složitou pandemickou situaci, jsme připravili pro soutěžící rozmanité výhry. Tou hlavní jsou tři osobní automobily ŠKODA KAROQ k ročnímu zapůjčení. Z menších výher se mohou účastníci těšit například na domácí kuchyňské pomocníky, jako jsou roboty, mikrovlnné trouby, varné konvice, poukázky na nákup kvalitních potravin, ale i drobné výhry.

 

Jak se zúčastnit soutěže krok za krokem

  1. Základem je herní karta, kterou si můžete stáhnout například na webu akademiekvality.cz nebo ji získat vytištěnou ve vybraných prodejnách obchodních řetězců.
  2. Na herní kartě je 40 volných políček. Tam budete lepit vystřižené značky kvality potravin
    z výrobků, které zakoupíte v obchodě.
  3. Až bude karta zaplněná, odešlete ji poštou na adresu organizátora.
 

 

Jaké značky kvality potravin sledovat a vystřihovat?

Klasa – vymezuje výjimečně kvalitní produkty v porovnání s běžně dostupnými potravinami.
Regionální potravina – oceňuje nejlepší výrobky z každého kraje.
Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP) – značení EU, zaručuje jistou záruku kvality vázanou např. na daný region.
Biozebra – slouží jako ochranná známka pro produkty ekologického zemědělství.
Biolist – značení nadnárodní, které musí mít na svém obalu každý produkt splňující v rámci EU požadavky na biopotraviny.

 

Perfektní kvalitu našich potravin potvrdilo mezinárodní srovnání

Zájem české populace o kvalitní výrobky nutí naše výrobce, aby své produkty neustále zdokonalovali. Tento pozitivní trend potvrdily také poslední výsledky Indexu globální potravinové bezpečnosti. Každý rok podle něj sestavuje britský týdeník The Economist žebříček zemí, v němž zohledňuje nejen kvalitu potravin, ale také jejich dostupnost, bezpečnost a stav přírodních zdrojů. My jsme letos skončili na 5. místě. Dokonce i Německo, které se nám často dává za vzor, bylo až na 13. místě.

 

Vše o soutěži včetně pravidel a herní karty naleznete na akademiekvality.cz.

 

 

Poznámka redakce:

O výzkumu STEM/MARK

Tématem výzkumu byla kvalita potravin a její vnímání spotřebitelskou veřejností. Zaměřili jsme se především na pozici značek kvality, na jejich známost a vazbu k českým potravinám. Respondenty byla veřejnost ve věku 15–55 let, posílená ještě doplňujícím průzkumem spotřebitelů ve věku 56–65 let. Celkový počet respondentů činil více než 1200. Průzkum probíhal v dubnu 2021 a byla využita metoda telefonického dotazování CATI doplněná dotazníkovým šetřením na webu CAWI.

 

O značce „Klasa“

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku u více než 900 produktů od více než 250 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách eklasa.cz. Vice se dozvíte v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sušíme zeleninu, ovoce, bylinky a houby

Sušit potraviny můžeme v troubě nebo ve speciálních sušičkách. Naše babičky využívaly i půdy a sklepy. Například houby nebo bylinky se sušily i venku, ovšem ne přímo na slunci …

číst dále ...

Rumová novinka přímo z Mauricia

Moře a léto k sobě neodmyslitelně patří. A jak lépe si zprostředkovat tuto atmosféru i v pohodlí domova než díky vašim chuťovým pohárkům. Novinka The Pearl of Mauritius vás přenese na exotický ostrov na jazyku i v mysli.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX ZÁŘÍ 2021 – balíček plný novinek

V září proběhl návrat do školních lavic a vyšel nový Brand Box, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Přehlídku novinek započala osvěžující kofeinová voda Tchibo Coffizz. Nabízí funkční benefity kávy – dodává energii, povzbudí mysl, udržuje ve střehu a hydratuje. Představuje čirou energii přírodního kofeinu se sílou odpovídající dvojitému espressu. Kofein ale není nositelem chuti, proto Tchibo Coffizz nechutná po kávě, ale po ovoci. K dostání je perlivá i jemně perlivá varianta s aroma citron s mátou a příchutí maracuja v praktické lahvi o objemu 0,5 l…

číst dále ...

Podzim ve znamení vín a sýrů. Přinášíme desatero správného párování

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.

číst dále ...

Sezóna zvěřiny a jehněčího je zde

Podzim je tady a s ním i sezóna jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. A že vám jehněčí nevoní? Chyba! Pokud budete mít kvalitní maso a zvolíte správný způsob přípravy a vhodné ingredience, vykouzlíte lahodný pokrm. Lamart k přípravě chutných jídel nabízí celou řadu nádobí, se kterým bude výsledek podzimního vaření stoprocentní. Litinový pekáč a pekáč s varnou poklicí perfektně poslouží k pečení i dušení.

číst dále ...

Prostříhejte se s Klasáčkem k autu!

Češi rádi soutěží a také čím dál více při nákupu potravin upřednostňují kvalitu. Proto i letošní podzim spouští Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spotřebitelskou soutěž „Stříhejte kolem dokola“, jejímž maskotem je panáček Klasáček. K účasti stačí jen kupovat výrobky se značkami kvality, jako například Klasa, Regionální potravina, Bio, které vystřihnete, nalepíte do herní karty a zašlete poštou. Hlavní cenou je roční zapůjčení 3 osobních automobilů. Soutěž probíhá od 4. října 2021 do 2. ledna 2022.

číst dále ...

Řepa, česnek, salát… čím jsou pro nás tak prospěšné? A jdou i na gril?

Jaká zelenina chutná nejvíce Čechům? Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 rajčata. Jejich průměrná roční spotřeba na jednoho člověka je 12 kg. Následují cibule 10,1 kg, melouny 8 kg, salátové okurky 6,3 kg, papriky 5,1 kg a hlávkový salát 2,4 kg. Na začátku 90. let jednoznačně dominovalo zelí, dříve se u nás snědlo 13,8 kg, jeho obliba ale klesla na 6,9 kg. V konzumaci zeleniny máme sice ještě rezervy, ale jedno je jisté: stále více si ji vychutnáváme nejen v syrové podobě, ale také na grilu. Na takové zajímavé informace se Akademie kvality zeptala Ing. Zuzany Přibylové, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy