REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Profesionální kuchaři si to rozdali v rámci Chef Club Culinary Challenge. Výherce poletí na finále Bocuse d’Or

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

20. prosince, Praha – Jakub Holý, kuchař z pražské restaurace Aureole, se stal vítězem nové kulinářské soutěže Chef Club Culinary Challenge. Ta se konala v pátek 7. prosince v Akademii Grosseto v Průhonicích, kdy se ve finálovém kole utkalo celkem 10 kuchařů. Vítěz se může radovat z hlavní ceny, podívá se do francouzského Lyonu na finále jedné z nejprestižnějších kuchařských soutěží Bocuse d’Or.


První ročník gastronomické soutěže Chef Club Culinary Challenge se konal pod záštitou značky Chef Club společnosti Vitana FoodService ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR. „Chtěli jsme dát kuchařům možnost porovnat své znalosti a umění, inspirovat se od ostatních a vyzkoušet si naostro soutěžní gastronomii. Všichni komisaři mají velké zkušenosti a jsem přesvědčený, že z jejich poznámek a kritiky je možné načerpat spoustu námětů ke zlepšení,“ popisuje záměr soutěže Marek Procházka z Vitana FoodService. Výkony soutěžících posuzovala profesionální porota s mezinárodními zkušenostmi složená z členů Národního týmu AKC. Soutěž byla koncipovaná jako dvoukolová. Do finále tak po pečlivém výběru a hlasování postoupilo pouze deset nejlepších.

 

 

V posledním kole soutěžící připravovali dvouchodové menu, jehož tématem bylo 100. výročí vzniku ČSR. Úkolem bylo uvařit s použitím tradičních českých surovin předkrm z kuchaného pstruha duhového a jako hlavní ingredienci pro hlavní chod použít kachní prsa s kůží. Úspěch souboje však nespočíval pouze v samotném vaření, ale také ve schopnosti udržet si po celou dobu přípravy vzorný pořádek na pracovišti, dodržet technologické postupy, využít maximálně všechny suroviny a mít co nejmenší odpad.

Absolutním vítězem se letos stal Jakub Holý z restaurace Aureole, druhý byl Martin Košťál z Valmer restaurant v Českých Budějovicích. Třetí místo obsadil Michal Gožo z Hotelu Dvořák v Táboře.

Chef Club Culinary Challenge má parametry mezinárodní soutěže. Hodnoceny jsou výsledné pokrmy, příprava, hygiena, správné kuchařské postupy i zacházení se surovinami. Body mohou kuchaři nasbírat za chuť, kreativitu a především za prezentaci. Celý souboj posuzoval prezident AKC ČR Miroslav Kubec, akreditovaný komisař WACS a lektor Kulinářské Akademie EU Marek Svoboda, vedoucí gastronomických předmětů na Bukaschool Roman Sejval, manažer Národního týmu AKC ČR Tomáš Popp nebo čerstvý držitel zlaté medaile z Lucemburska Martin Svatek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy