REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Přivítejte dýňovou sezonu ve své kuchyni. Netradiční koláče si zamilujete

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máslová, muškátová, velkoplodá, špagetová – nejvýraznější plodina babího léta, dýně, má opravdu mnoho podob. Každá je jiná a vhodná pro odlišnou úpravu. Popusťte uzdu fantazii a místo klasických receptů provoňte svou kuchyni tentokrát dýní na sladko. Dýňový koláč bude netradiční ozdobou každé podzimní tabule. Nechte se inspirovat našimi recepty.


Dýně původně pochází ze Střední Ameriky, ale dávno v Česku zdomácněla a stala se snadno pěstovanou a vděčnou plodinou. Dříve byla u nás známá pouze tykev velkoplodá a většinou se z ní vyráběly domácí dýňové kompoty, na které málokdo vzpomíná s láskou. To už je naštěstí minulostí a dnes máme pestrou nabídku jak různých druhů, tak rozličných chutí i způsobu zpracování.

 

Čím si vás získá?

Tykev je neuvěřitelně variabilní – můžete ji vařit, péct, smažit, zavařovat, zapékat, cokoli vás napadne. Navíc je bohatým zdrojem minerálů: sodíku, draslíku, hořčíku nebo železa a také cenných vitamínů. Důvodů, proč si ji oblíbit, je opravdu mnoho. Tak neváhejte a vyberte si tu pravou pro vás.

 

Bio zaručí kvalitu

Ať už se chystáte na nákup Hokkaidó, máslové, či muškátové dýně, vždy se zaměřte na kvalitu. Tu najdete především v ekologickém zemědělství, které garantuje pěstování výhradně na přírodní bázi. Ty dýně, které jsou produkované v bio kvalitě, obsahují maximální množství vitamínů a minerálů v dobře vstřebatelné podobě pro vaše tělo, a navíc způsob jejich produkce pomáhá zachovat půdní úrodnost i biodiverzitu pro další generace. Více informací o ekologickém zemědělství a biopotravinách se dozvíte na myjsmebio.cz.

 

Kam pro dýně?

Září je Měsícem biopotravin a nabídne hned několik akcí, kde sezónní biopotraviny seženete. Na vybraných farmách v rámci akce Poznej svého farmáře proběhnou prohlídky i ochutnávka skvělých dobrot z bio produkce.

Ekologické farmy ale nabízejí biopotraviny celoročně, a tak si můžete udělat výlet během celého roku. Většina má i svůj vlastní e-shop nebo je nabízejí například prostřednictvích bedýnkových systémů, případně navštivte stránky kamprobio.cz a lovime.bio. Anebo můžete vyrazit do blízkého supermarketu a při výběru se jednoduše řídit logy biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručí, že se jedná o certifikovanou biopotravinu. Bio dává smysl – nám i přírodě.

 

Náš tip: Kurkovy bedýnky

Široké spektrum sezónních potravin najdete například v Černíkovicích! V rámci akce Poznej svého farmáře se v sobotu 4. září můžete těšit na ochutnávku bio zeleniny, prohlídku farmy i zábavný program pro děti. Farma Kurkovy bedýnky navíc své bio bedýnky plné čerstvé zeleniny dováží i do různých krajů po celé republice.

 

Zábava pro děti, pochoutka pro dospělé

Zářivě oranžová barva dýní, královen podzimu, znamená pro naše děti vždy spoustu legrace při vydlabávání a vykrajování strašidelné lucerny. Vyzkoušejte si společně například svícen z dýně a vyzdobte svůj domov v barvách podzimu, inspiraci najdete zde. Uvidíte, že to není vůbec složité!

Pro hospodyňky a nadšené kuchaře je však synonymem nejen skvělých polévek či rizota, ale také dezertů. Vyzkoušejte naše recepty na dýňové koláče a nechte svůj domov provonět pravou vůní podzimu.

 

Které jsou vhodné na polévky a které na koláče? Poradíme vám!

Mezi nejznámější tykve u nás patří Hokkaido, která je ideální jak na sladké moučníky, tak na přípravu polévky. Skvělé na ní je, že se nemusí loupat, protože slupka varem změkne. Stačí ji tedy zbavit semínek a dát se do vaření. Díky své sladší chuti a krémovité konzistenci se kromě polévek a dezertů hodí také jako náhrada příloh, k přípravě bramboráků, nebo třeba do rizota.

Mezi další oblíbené, byť ne tak známé, patří máslová. Má hruškovitý tvar se semínky pouze v dolní rozšířené části, poskytne nám tak velké množství dužiny a minimum odpadu. Chuťově je velmi jemná, s máslovooříškovými tóny, které se pečením ještě zvýrazní. Ta je vhodná pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, ideální je také k přípravě pyré, které upotřebíte do koláčů a lívanců anebo výtečných přesnídávek pro děti.

Hledáte-li náhradu těstovin, pak vám skvěle poslouží špagetová. Ta je, jak název napovídá, vhodná pro přípravu zeleninových špaget. Stačí ji rozpůlit, zbavit semínek a dát vařit. Po uvaření nebo upečení se tykev rozpadá na vlákna připomínající špagety. Použijte je místo nudlí do polévky nebo přelijte rajčatovou omáčkou a získáte snadnou a bezlepkovou náhradu těstovin.

 

Podrobné recepty k tématu se ob jeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!

 

 

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více nejen o BIO zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

PODZIMNÍ BRAND BOX 2021 – balíček plný novinek

Nastal čas podzimu i nového Brand Boxu, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. První novinkou v boxu jsou Bramborové Lokše Dr. Oetker. Vyrobené jsou z brambor, mají přirozenou barvu a žádná aditiva. Lokše připravíte díky sypké směsi jednoduše a rychle a bez nutnosti loupání brambor. Dr. Oetker přináší tradici do Vaší kuchyně v podobě bramborových lokší s vysokým podílem brambor, s nízkým obsahem soli a bez aditiv. Cena: 44,90 Kč (280 g)…

číst dále ...

Prohřejte se kvalitním čajem, který pohladí na duši i na jazyku

Připravte se na chladné počasí s výtečnými čaji, které vás nejen dobře naladí, zahřejí, ale také provoní celý domov. Čaj má mnoho podob, chutí, vůní i účinků. Vyznáte se v nich? Nahlédněte pod pokličku jejich typologie a dopřejte si letos ten, který byl navíc vyrobený v souladu s přírodou!

číst dále ...

Návrat žitného krále do českých kuchyní

Žito je všeobecně považováno za zdraví prospěšnou obilovinu, jejíž konzumace je v českých zemích tradičně spjata s výrobou kvasového žitného chleba. I přes tento fakt má v dnešní době na českém trhu největší zastoupení mouka pšeničná, jejíž spotřeba v roce 2018 podle údajů Agrární komory České republiky zhruba 10krát předčila spotřebu té žitné.

číst dále ...

Listopad přivál klasické české recepty z kvalitních surovin

Dlouhé podzimní večery i temná rána moc na energii nepřidají. Málokomu se chce dělat něco jiného než ležet v posteli. Možná vás z ní ale vytáhnou naše voňavé recepty. Dá se říct, že jsme tentokrát vsadili na jistotu. Čeká na vás česká klasika, kterou jsme se pokusili vyšperkovat k dokonalosti. Když jsme pokrmy sami připravovali, sáhli jsme po těch nejkvalitnějších surovinách, z jejichž obalů to prozrazují i značky kvality Klasa, Regionální potravina, BIO aj. Pochutnejte si na španělském ptáčku s houskovým knedlíkem, dýňových plackách, bramborové polévce nebo nezapomenutelném jablečném štrúdlu.

číst dále ...

Adventní přípravy na jednom místě? Regionální potravina představuje Velkého vánočního průvodce

Vánoční čas je pro mnohé z nás obdobím shonu a stresu, v němž se snažíme stihnout všechny úkony včas a přichystat pro naše nejbližší krásné svátky se vším všudy. Toho si všímá soutěž Regionální potravina, která se letos rozhodla ulehčit nám vánoční trápení a připravila unikátní projekt – Velkého vánočního průvodce. V šesti předvánočních týdnech zde návštěvníci naleznou velkou porci inspirace na vánoční recepty, výzdobu či dárky. Vše je přehledně rozděleno po týdnech s přiloženým úkolníčkem, abyste měli jistotu, že jste na nic nezapomněli. Vychutnejte si adventní období v klidu a pohodě s Regionální potravinou!

číst dále ...

Dýně v ketonové dietě: 3 recepty, které si zamilujete

Mysleli jste si, že když držíte dietu, nemůžete do svého jídelníčku zařadit dýni? Omyl! Dýně má v ketonové dietě rozhodně své místo. Protože její sklizeň právě vrcholí, připravili jsme pro vás 3 výborné a zdravé pokrmy, které by ve sbírce vašich oblíbených receptů neměly rozhodně chybět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy