REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příprava zeleninových salátů – část článku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dnes jsme pro Vás vybrali ukázku z naší nové rubriky “Škola vaření – úplné základy”, která je určena především úplným kuchařským elévům. Snad zde najdete inspiraci i Vy zkušení kuchařtí matadoři!


 

Saláty ze syrové zeleniny

Zeleninové saláty připravujeme z nejrůznějších druhů zeleniny. Ze zeleniny listové, kořenové, plodové apod. Podle typu zeleniny se také řídí jejich způsob zpracování.

A jak zeleninu nakupujeme? Snažíme se kupovat zeleninu čerstvou, nezvadlou, s nepoškozenými listy. Zeleninu z obchodu, nebo ti, co mají větší štěstí, z vlastní zahrádky, co nejrychleji zpracováváme, čím déle ji uchováváme, tím větší ztráty hlavně v obsahu vitamínu C vznikají a to nemluvíme o jejím vzhledu.

Déle můžeme uchovávat zeleninu kořenovou nebo plody, nejkratší dobu pak zeleninu listovou, jako například hlávkový salát.

 

Čištění zeleniny

U listové zeleniny odkrajujeme zbytek kořenu, popřípadě odstraňujeme vrchní, povadlé listy. Plody, jako papriky pouze rozkrojíme a zbavíme semen a stopky. Kořenovou zeleninu, jako mrkev a celer musíme oškrábat, popřípadě odrhnout rýžovým kartáčkem. Všechny druhy zeleniny pak před zpracováním musíme důkladně omýt pod studenou tekoucí vodou. Rozhodně však nenecháváme zeleninu ve vodě namočenou.

 

Další zpracování zeleniny

Zeleninu krájíme vždy noži z nerezavějící oceli, případně z jiného materiálu, který nerezaví. Rovněž strouhání zeleniny provádíme na struhadlech z materiálů, které nemohou zrezivět. Zeleninu takto připravujeme na saláty až těsně před samotným podáváním, nikoli jako první práci při přípravě celého obědového nebo večerního menu. Musíme si uvědomit, že tím, že zeleninu nakrájíme.

 

Kořenění salátů

Právě dochucování salátů je dáno jejich typickou chutí, vlastně ani není potřeba saláty příliš kořenit, spíše je velmi často jen doplňujeme zálivkou. Zde právě platí poučka, že méně je někdy více! Nechte tedy vyniknout chuť zeleniny, pak budou vámi připravené saláty perlou vašeho menu.

 

Druhy zálivek – různé příklady …

  • voda, ocet, sůl, cukr
  • voda, ocet, sůl, cukr, olej
  • voda, ocet, sůl, hořčice, cukr
  • kysané mléko nebo smetana a sůl
  • jogurt nebo biokys
  • majonéza zlehčená jogurtem …

Saláty také kořeníme česnekem, cibulí, nebo dále dochucujeme například kečupem apod. Nesmíme zde zapomenout na salátové dresinky, které dnes koupíme v mnoha variantách a obměnách. Samozřejmě si je můžeme připravit i doma.

Zálivky si předem připravíme a očištěné, nakrájené a promíchané saláty zálivkou pak přeléváme. Při promíchávání používáme vidličku a lžíci, které držíme v obou rukou a jen zlehka salát promícháváme, spíš ho pouze tzv. načechráváme. Dávkování zálivek nepřeháníme, zálivky mají salát dochutit a ne utopit!

 

Doplnění salátů

Saláty dále zdobíme nejen z hlediska estetického, ale i vzhledem k zvýšení jejich biologické hodnoty a také zlepšení chuti. Hotové saláty můžeme již naservírované ozdobit různými nasekanými bylinkami nebo natvrdo uvařenými vejci, plátky citrónu, pomeranče apod. Také můžeme například hlávkový salát po moravsku posypat nadrobno nakrájenou a rozškvařenou slaninou.

 

Saláty z vařené zeleniny

  • Do této kategorie patří salát celerový, z červené řepy, květákový, fazolový aj.
  • Například červenou řepu můžeme uvařit v osolené vodě, oloupat, nakrájet na plátky a doplnit zálivkou ze svařené vody, soli, cukru a fenyklu. Takto připravený salát doplňujeme i křenem.
  • Celer povařený v osolené vodě s kapkou octa, nakrájený na plátky nebo nastrouhaný, doplněný zálivkou z vody, octa, soli a cukru často doplňujeme o jablka a ořechy.
  • Z fazolek sloupneme okrajová vlákna, uvaříme je va slané vodě a zcezené přeléváme podobnou zálivkou, jako výše jmenovaný celer.
  • Květák po očištění také většinou vaříme v osolené vodě, ale nevaříme ho zcela doměkka, pak by se nám totiž rozpadal a neudržel by tvar. Doplňujeme jej buď základní salátovou zálivkou z vody, octa, soli a cukru, nebo můžeme přidat zlehčenou majonézu a a nadrobno nakrájené zelené natě cibulky.
 

Celý článek najdete zde: Příprava zeleninových salátů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy