REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Povzbuďte vášeň a vytuňte si (nejen) valentýnský jídelníček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Blíží se 14. únor, který jak je známo, patří všem zamilovaným. Které potraviny by rozhodně neměly začátkem února na jídelníčku vašem i vašeho partnera chybět, a kterých byste se měli raději vyvarovat? Pojďme si shrnout účinky některých potravin a jejich propojení se sexuálním libidem, aby váš valentýnský večer proběhl na výbornou.


Plné břicho menší chuť na sex

Mezi potraviny, při jejichž zvýšené konzumaci může dojít ke snížení chutě na sex, patří potraviny s vysokým glykemickým indexem. Jedná se třeba o bílé pečivo, kukuřičné lupínky či sladké limonády. „Obecně můžeme říci, že jakoukoliv vášeň zkazí přejídání, dopřávání si těžkých pokrmů a jídel bohatých na sacharidy. Ty vaše tělo značně zatíží a veškerá chuť na milostné chvíle zmizí,“ upozorňuje výživová specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Jestliže se úmyslně nechcete „odbourat“, tak si dopřejte lehce stravitelnou večeři.

 

 

Pomálu česneku, a žádnou brokolici

Existuje celá řada potravin, které mají vliv na tělesné pachy a jejich obtěžující odér se může uvolňovat i několik dní. „Potraviny jako cibule a česnek po konzumaci mají nepříjemný dopad na vůni dechu. A nejen to. Při rozkládání vylučují síru, stejně jako brukvovitá zelenina, kam spadá například brokolice, květák, zelí či kapusta. Tento chemický proces se projeví ve změně pachu moči, ale i potu. Kromě toho brukvovitá zelenina obsahuje tzv. rafinózu. Trisacharid je rozkládán bakteriemi v tlustém střevě, což má za následek nadýmání a zvýšené riziko plynatosti,“ varuje Kateřina Šimková. Od těchto potravin se držte dále, jinak riskujete trapas a opadnutí touhy.

 

Dopřejte mu zázvor či cizrnu

O koření je obecně známo, že funguje jako afrodiziakum a povzbuzuje naše smysly k aktivitě. Za proslulý životabudič je považován například zázvor, který podporuje chuť na sex i zvyšuje schopnost erekce. Pozitivně působí na prokrvení pohlavních orgánů, díky čemuž můžete s partnerem jednodušeji dosáhnout vytouženého orgasmu. Připravte si doma zázvorovou limonádu nebo vyzkoušejte recept inspirovaný asijskou kuchyní, kde je zázvor častou ingrediencí. Vsadit můžete i na cizrnový hummus. „Oceníte jeho obsah živin, chuť i rychlost přípravy. Jeho konzumací povzbudíte sexuální chuť a potenci. Účinky můžete ještě znásobit použitím chilli prášku a koriandru. Z koriandru můžete použít jak nať, tak plody. Pouhým přidáním dalších surovin, jako je červená řepa, avokádo, pečené papriky, ředkvičky či sušená rajčata, ho chuťově proměníte k nepoznání,“ dává tipy Martin Fuchs z Extrudo Bečice.

 

Čokoláda, ořechy a chilli

Nezapomeňte se vybavit na valentýnský večer několika kousky kvalitní čokolády. Právě díky ní dokázal údajně Ludvík XIV. i v notně pokročilém věku uspokojovat několikrát denně svoji milenku. „Čokoláda v sobě spojuje hned tři žádoucí prvky. Působí jako antidepresivum, antioxidant a afrodiziakum. Kvalitní raw čokoláda připravovaná z nepraženého kakaa, obsahuje flavonoidy, které napomáhají správnému prokrvení. Čokoláda navíc uvolňuje i hormony štěstí, které sexuální požitek ještě umocní,“ říká Dominik Píchal z Grizly.cz. Můžete hledat i spojení s dalšími afrodiziakálními potravinami, jako je chilli, vanilka nebo ořechy. „Chilli, které se hojně používá i do čokolád, vede k celkovému prohřátí a způsobuje prokrvení pohlavních orgánů. Jeho konzumací se uvolňují i endorfiny a serotoniny přinášející pocit štěstí a blaženosti. Ořechy jako mandle, kešu či lískové ořechy jsou zase zdrojem aminokyseliny L-arginin. Ta prostřednictvím zvýšené tvorby kyseliny dusičné přispívá ke zvýšení produkce pohlavních hormonů, což má dopad i na sexuální výkonnost,“ dodává Dominik Píchal z Grizly.cz.

 

Zelená viagra

Jako stimulant působí i bylinky. Ženšen zná téměř každý a vybaví se nám léčivá bylina, o které ale mnozí netuší, že její pravidelné užívání dokáže zlepšit pocit tělesné i duševní pohody a navíc podporuje libido i sexuální výkonnost. Při jeho častém dopřávání budete navíc schopni snášet vyšší fyzickou i emocionální zátěž. „Výrazné afrodiziakální účinky a vliv na plodnost má i kotvičník zemní, u kterého se často objevuje přízvisko zelená viagra. Uvádí se, že během užívání se u mužů projevuje 30% nárůst testosteronu, který doprovází dobrá nálada, sebedůvěra a zvýšení libida. Koupit ho můžete v podobě čaje, kapek či kapslí,“ uzavírá Mgr. Kateřina Šimková.

 

Rychlé recepty nejen k svátku zamilovaných:

 

Domácí pralinky

Troufáte si posunout své cukrářské dovednosti o úroveň výš? Vyzkoušejte Grizly Belgickou čokoládu z růžových bobů Ruby a vytvořte rozkošné domácí čokoládové pralinky. Kvalitní čokoládové pecky z belgické čokolády, která je pro jejich přípravu nezbytná, pochází ze specifické odrůdy. Ta přináší nový chuťový zážitek a unikátní přírodní barvu, kterou čokoláda přebírá z rubínově zabarveného kakaového bobu intenzivní ovocné chutě. Prémiové čokoládové pecky mají min. 47,3 % kakaového másla.

Tento druh čokolády se skvěle páruje s chutí pepře, skořice, vanilky, perníku, máty, maracuji, meruněk, ananasu, kokosu, citrusových plodů či manga.

Příprava pralinek:

Pro přípravu pralinek budete potřebovat ideálně silikonovou formu např. ve tvaru srdíček, Grizly Belgickou čokoládu z růžových bobů Ruby a krémovou náplň (může být karamel, krém ze smetany dalšího druhu čokolády a kakaového másla, či smetany a oříškového másla), vystačíte ale i jen s domácí marmeládou.

Dle návodu na obale rozpusťte čokoládové pecky, vylijte do formy rozpuštěnou čokoládu po celé ploše tvořítka, následně přebytečnou čokoládu odstraňte. Dejte vychladit do ztuhnutí. Mezitím si připravte krém dle libovolné chuti. Jím naplňte vnitřek pralinky, nechte opět ztuhnout a přelijte vrstvou čokolády. Hranou stěrky odstraňte přebytek čokolády a dejte důkladně zatuhnout do lednice.

 

 

zdroj foto a receptu Grizly.cz

 

Další recepty k článku zde:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Tři kamarádi kuchaři objevují chuť Řecka

Gordon, Gino a Fred. To jsou jména tří kamarádů, kteří jsou zároveň proslulí svými kuchařskými show. Po úspěchu předchozích dvou sérií „Gordon, Gino a Fred na cestách“ znovu spojili své síly a vyrazili do slunného Řecka. Pánové zde okusili nejenom to nejlepší z řecké gastronomie, ale zakusili také trochu adrenalinu a dozvěděli se něco o místní kultuře, která historicky ovlivnila celý svět. Premiérové díly Gordon, Gino a Fred na cestách můžete sledovat na TV Paprika 19. srpna v 19 hodin.

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

Káva za studena? To není vtip

Také jste přesvědčeni, že káva zalitá studenou vodou je nepitelná? Chyba. Je to nový trend. Tzv. Cold Brew je dokonalý nápoj ideální na ledovou kávu, kterou navíc můžete vylepšovat přidáním šlehané smetany, mléka nebo ovoce, skvělá je i s tonikem. Prostě podle vaší fantazie.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Netradiční letní recepty s kvalitními potravinami

Léto se pomalu ale jistě přesouvá do své druhé poloviny. Nastává období, kdy dozrává nepřeberné množství ovoce a zeleniny. Pokud patříte mezi vyznavače zahrádkaření a s láskou pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, zcela jistě nám dáte za pravdu, že v tomto období pomalu nevíte, kam s ní. Navíc i zemědělci mají hodně úrody a čerstvé, právě sklizené zeleniny z naší produkce jsou doslova plné obchody. A proto přinášíme nové recepty, které se na konec léta dokonale hodí. Společně si připravíme studenou rajčatovou polévku, zeleninový bowl s jáhlami a grilovanou zeleninou, ledový čas s borůvkami a meduňkou a jako sladkou tečku přinášíme vdolky s meruňkovým džemem. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy