REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pór

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá otužilá rostlina pěstovaná jako jednoletka za účelem získání vybělených listových bází. Je to dobrý zdroj draslíku a železa, obsahuje menší množství beta karotenu a vitamínu C především v zelených listech.


Latinsky: Allium ampeloprasum

Pórek je považován za posvátnou rostlinu (je o něm zmíňka dokonce i v Bibli) a přísaha věřícího na pórek má stejnou váhu jako na některého z bohů. Velké výstavy pórku byly pořádány od poloviny 80. let 18 století v hospodách a klubech po celé severovýchodní Anglii. Společně s narcisy je pórek národním symbolem Walesu. V současné době se v zemích Evropského společenství vypěstuje přes 7 miliónů pórku ročně. Největším pěstitelem je Francie.

Starší odrůdy bývají rozdělovány do dvou skupin – do jedné skupiny patří odrůdy s dlouhým protaženým vzrůstem a do druhé rostliny tlustějších typů. U modernějších druhů není rozčlenění tak jednoznačné. Existují odrůdy, které se sklízejí na počátku, jiné uprostřed i na konci sezóny.

Odrůdy: King Richard je rannáodrůda dlouhými stonky jemné chuti, která přináší vysokou úrodu. Odrůda Prelina má mírně protáhlé stonky. Autumm Giant – Cobra je určená pro sklizeň uprostřed nebo na konci podzimu. Odrůda Autumm Mammonth 2 – Argenta a jí podobná Goliath dozrávají koncem podzimu a mohou být postupně sklízeny až do jara. Pórky z těchto odrůd, které dávají vysoké výnosy, jsou středně dlouhé a mají silný stonek. I odrůda Cortina může být sklízena po celou zimu až do jara. Také francouzská odrůda Bleu de Solaise je vhodná k průběžnému sběru až do jara.

 

Pórek můžeme vařit ve vodě nebo v páře, zapékat v ohnivzdorných miskách, dusit společně s další zeleninou nebo restovat. Také ho lze přidávat do směsí na špagety a zabalený v lístkovém těstě zapékat. Velmi se osvědčilo přidávat pórek do polévek. V mnoha receptech nahrazuje více agresivní cibuli.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty s pórkem:

Grilované pórky Uzený bůček zapečený s pórkem Houbové rizoto s pórkem

Treska s pórkem a anglickou slaninou Sójový salát s cuketou ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy