REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pór

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá otužilá rostlina pěstovaná jako jednoletka za účelem získání vybělených listových bází. Je to dobrý zdroj draslíku a železa, obsahuje menší množství beta karotenu a vitamínu C především v zelených listech.


Latinsky: Allium ampeloprasum

Pórek je považován za posvátnou rostlinu (je o něm zmíňka dokonce i v Bibli) a přísaha věřícího na pórek má stejnou váhu jako na některého z bohů. Velké výstavy pórku byly pořádány od poloviny 80. let 18 století v hospodách a klubech po celé severovýchodní Anglii. Společně s narcisy je pórek národním symbolem Walesu. V současné době se v zemích Evropského společenství vypěstuje přes 7 miliónů pórku ročně. Největším pěstitelem je Francie.

Starší odrůdy bývají rozdělovány do dvou skupin – do jedné skupiny patří odrůdy s dlouhým protaženým vzrůstem a do druhé rostliny tlustějších typů. U modernějších druhů není rozčlenění tak jednoznačné. Existují odrůdy, které se sklízejí na počátku, jiné uprostřed i na konci sezóny.

Odrůdy: King Richard je rannáodrůda dlouhými stonky jemné chuti, která přináší vysokou úrodu. Odrůda Prelina má mírně protáhlé stonky. Autumm Giant – Cobra je určená pro sklizeň uprostřed nebo na konci podzimu. Odrůda Autumm Mammonth 2 – Argenta a jí podobná Goliath dozrávají koncem podzimu a mohou být postupně sklízeny až do jara. Pórky z těchto odrůd, které dávají vysoké výnosy, jsou středně dlouhé a mají silný stonek. I odrůda Cortina může být sklízena po celou zimu až do jara. Také francouzská odrůda Bleu de Solaise je vhodná k průběžnému sběru až do jara.

 

Pórek můžeme vařit ve vodě nebo v páře, zapékat v ohnivzdorných miskách, dusit společně s další zeleninou nebo restovat. Také ho lze přidávat do směsí na špagety a zabalený v lístkovém těstě zapékat. Velmi se osvědčilo přidávat pórek do polévek. V mnoha receptech nahrazuje více agresivní cibuli.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty s pórkem:

Grilované pórky Uzený bůček zapečený s pórkem Houbové rizoto s pórkem

Treska s pórkem a anglickou slaninou Sójový salát s cuketou ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy