REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pór

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá otužilá rostlina pěstovaná jako jednoletka za účelem získání vybělených listových bází. Je to dobrý zdroj draslíku a železa, obsahuje menší množství beta karotenu a vitamínu C především v zelených listech.


Latinsky: Allium ampeloprasum

Pórek je považován za posvátnou rostlinu (je o něm zmíňka dokonce i v Bibli) a přísaha věřícího na pórek má stejnou váhu jako na některého z bohů. Velké výstavy pórku byly pořádány od poloviny 80. let 18 století v hospodách a klubech po celé severovýchodní Anglii. Společně s narcisy je pórek národním symbolem Walesu. V současné době se v zemích Evropského společenství vypěstuje přes 7 miliónů pórku ročně. Největším pěstitelem je Francie.

Starší odrůdy bývají rozdělovány do dvou skupin – do jedné skupiny patří odrůdy s dlouhým protaženým vzrůstem a do druhé rostliny tlustějších typů. U modernějších druhů není rozčlenění tak jednoznačné. Existují odrůdy, které se sklízejí na počátku, jiné uprostřed i na konci sezóny.

Odrůdy: King Richard je rannáodrůda dlouhými stonky jemné chuti, která přináší vysokou úrodu. Odrůda Prelina má mírně protáhlé stonky. Autumm Giant – Cobra je určená pro sklizeň uprostřed nebo na konci podzimu. Odrůda Autumm Mammonth 2 – Argenta a jí podobná Goliath dozrávají koncem podzimu a mohou být postupně sklízeny až do jara. Pórky z těchto odrůd, které dávají vysoké výnosy, jsou středně dlouhé a mají silný stonek. I odrůda Cortina může být sklízena po celou zimu až do jara. Také francouzská odrůda Bleu de Solaise je vhodná k průběžnému sběru až do jara.

 

Pórek můžeme vařit ve vodě nebo v páře, zapékat v ohnivzdorných miskách, dusit společně s další zeleninou nebo restovat. Také ho lze přidávat do směsí na špagety a zabalený v lístkovém těstě zapékat. Velmi se osvědčilo přidávat pórek do polévek. V mnoha receptech nahrazuje více agresivní cibuli.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty s pórkem:

Grilované pórky Uzený bůček zapečený s pórkem Houbové rizoto s pórkem

Treska s pórkem a anglickou slaninou Sójový salát s cuketou ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy