REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pór

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá otužilá rostlina pěstovaná jako jednoletka za účelem získání vybělených listových bází. Je to dobrý zdroj draslíku a železa, obsahuje menší množství beta karotenu a vitamínu C především v zelených listech.


Latinsky: Allium ampeloprasum

Pórek je považován za posvátnou rostlinu (je o něm zmíňka dokonce i v Bibli) a přísaha věřícího na pórek má stejnou váhu jako na některého z bohů. Velké výstavy pórku byly pořádány od poloviny 80. let 18 století v hospodách a klubech po celé severovýchodní Anglii. Společně s narcisy je pórek národním symbolem Walesu. V současné době se v zemích Evropského společenství vypěstuje přes 7 miliónů pórku ročně. Největším pěstitelem je Francie.

Starší odrůdy bývají rozdělovány do dvou skupin – do jedné skupiny patří odrůdy s dlouhým protaženým vzrůstem a do druhé rostliny tlustějších typů. U modernějších druhů není rozčlenění tak jednoznačné. Existují odrůdy, které se sklízejí na počátku, jiné uprostřed i na konci sezóny.

Odrůdy: King Richard je rannáodrůda dlouhými stonky jemné chuti, která přináší vysokou úrodu. Odrůda Prelina má mírně protáhlé stonky. Autumm Giant – Cobra je určená pro sklizeň uprostřed nebo na konci podzimu. Odrůda Autumm Mammonth 2 – Argenta a jí podobná Goliath dozrávají koncem podzimu a mohou být postupně sklízeny až do jara. Pórky z těchto odrůd, které dávají vysoké výnosy, jsou středně dlouhé a mají silný stonek. I odrůda Cortina může být sklízena po celou zimu až do jara. Také francouzská odrůda Bleu de Solaise je vhodná k průběžnému sběru až do jara.

 

Pórek můžeme vařit ve vodě nebo v páře, zapékat v ohnivzdorných miskách, dusit společně s další zeleninou nebo restovat. Také ho lze přidávat do směsí na špagety a zabalený v lístkovém těstě zapékat. Velmi se osvědčilo přidávat pórek do polévek. V mnoha receptech nahrazuje více agresivní cibuli.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty s pórkem:

Grilované pórky Uzený bůček zapečený s pórkem Houbové rizoto s pórkem

Treska s pórkem a anglickou slaninou Sójový salát s cuketou ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy