REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polníček (kozlíček polní)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kozlíček polníček  (polní) patří mezi listovou zeleninu. Je charakteristický vyšším obsahem nutričních látek.  Na pěstování je polníček velmi nenáročný. Patří mezi  zeleninu ideální pro balkon. Polníček se využívá především ve studené kuchyni, do salátů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Valerianella locusta

Jiný název: Jehněčí salát (Anglie), obilný salát

Polníček se pěstoval již ve starém Římě. Planě roste po celé Evropě, tedy i u nás, přesto chutnější jsou jeho vyšlechtěné kultivary. Nyní se pěstuje především ve Středomoří, ale i v Dánsku, Německu … je to nenáročná rostlina, kterou poměrně snadno můžeme pěstovat i na zahrádkách a balkónech.

Polníček patří mezi listové zeleniny, obsahuje vitamín C – dokonce více než najdeme v citronech, a také vitamín A a E. Z minerálních látek je v polníčku výrazně zastoupeno železo, ale i hořčík, draslík, vápník a samozřejmě kyselina listová. Obsahuje také významné množství betakarotenu.

Polníček díky obsahu kyseliny listové je skvělým zpestřením stravy u těhotných žen. V zimě a na jaře působí proti depresím a špatné náladě. Díky obsahu vitamínů je polníček vhodný pro posílení imunity. Dále jeho požívání podporuje krvetvorbu a aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Skvěle se hodí při redukčních dietách.

Využití v kuchyni:

Polníček využíváme především ve studené kuchyni, do salátů a to pro jeho delikátní oříškovou chuť a jemné aroma. Polníček podáváme raději čerstvý, při tepelné úpravě ztrácí hodně vitamínu C, přesto ho můžeme podusit stejně jako špenát. Také rozmixovaný chutná skvěle ve formě studených polévek a krémů.

Recepty s polníčkem:

Salát z polníčku Salát z polníčku se slaninou a toastem Melounový salát s mangem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy