REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pekingské zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pekingské zelí pochází z oblasti střední a západní Číny. Od českého zelí se liší svým podlouhlým tvarem a křehčími, vrásčitými listy. Dlouhé listy mají většinou světlezelenou barvu. Dnes se již na českém trhu objevují variace červené. Obsahuje poměrně hodně vitamínu C, vitamíny B1, B2, B3, provitamín A. Z minerálních látek hořčík, vápník, draslík, železo a síru. Má nízkou energetickou hodnotu, proto se hodí pro využití při redukčních dietách. Blahodárně působí i na trávení.


Latinsky: Brassica campestris

V obchodech mu nesprávně říkají čínské zelí, ale je to zelí pekingské! Popis čínského zelí najdete zde: Čínské zelí (latinsky: Ilbrassica chinensis). Pekingské zelí, na rozdíl od zelí čínského, se dá výborně skladovat, v dobrých podmínkách až do ledna, je to tedy ideální salátová zelenina do zásoby pro zimní období.

Pekingské zelí používáme především čerstvé na saláty, při tepelné úpravě totiž listy okamžitě vadnou. Pokud přeci jen využijeme pekingské zelí při tepelném zpracování, například jako součást čínských restovaných jídel, pak přidáváme raději jenom spodní bílé části zelí nakrájené na drobné nudličky, a to nejlépe až ke konci tepelné úpravy, aby zůstaly části zelí křehké.

Já sobně pekingské zelí mám rád jen spařené v horkých čínských polévkách.

Uložit

Uložit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy