Patizon je jednou z mnoha odrůd dýně, je variantou tykve obecné (Cucurbita pepovar, patissonia). Patizony mají tvar disku, jejich povrch může být různě zvrásněný. Barva zralých patizonů je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jejich chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývají doporučovány i do jídelníčku malých dětí.
Latinsky: Cucurbita pepo var. patissonina
Jiný název: Pattypans, potirons, patissons, Pâtisson – Courge
Charakteristickým poznávacím znamením patizonů je především jejich tvar a barva. Díky zploštělému, diskovitému tvaru s výraznými žebry a bílou barvou zralých patizonů jsou lehce poznatelní od jiných druhů dýní.
Ve složení u patizonů má největší podíl v obsahu látek voda a díky tomu, že nejméně se v této zelenině vyskytují cukry, jsou velmi vhodnou ingrediencí pro děti a osoby držící diety. Patizony jsou zdrojem draslíku, sodíku a fosforu. Pozitivně působí na lidské trávení, pomáhají odplavovat škodlivé látky z těla, stejně jako ostatní druhy dýní. Zároveň zvyšují obranyschopnost organizmu a celkově jej zklidňují a regenerují. Dále napomáhají snižování hladiny tuku v krvi a zároveň mají pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhají také při problémech se slinivkou břišní. Působí i močopudně a celkově ulevují při problémech s ledvinami. Konzumování patizonů může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.
Příprava v kuchyni:
Nejlépe patizony konzumujeme syrové, ale tepelnou úpravou na chuti neztratí, spíše naopak. Obalený jako řízek v trojobalu chutná skvěle. V kuchyni se patizon hodí i k zapékání, do polévek, omáček a dalším jiným úpravám.
Vařené patizony nakrájíme na hranolky, podáváme posypané strouhankou nebo strouhaným sýrem a polité rozpuštěným máslem. Dušené připravujeme jako mozeček s vejcem, můžeme přidat i lečo, ochutit mletou paprikou, koprem nebo smetanovou omáčkou.
Patizonové zelí se připravuje podobně jako kedlubnové. Patizony se plní podobně jako papriky nebo zelí masitou náplní. Smaží se obalené v těstíčku nebo v mouce, vejcích a strouhance a podávají se s tatarskou omáčkou. Z patizonů se připravují i zeleninové saláty. Ty můžeme kořenit koprem, celerovou natí, kmínem, olejovou zálivkou, smetanou, mlékem apod.
Mírně přerostlé patizony oloupeme a nastrouháme na bramboráky. Na kostičky nakrájené patizony můžeme sterilovat podobně jako okurky, ve sladkokyselém nálevu.
Masové karbanátky nastavené patizony Patizony na způsob guláše
Smažené patizony Zapečený patizon plněný masovou směsí
…