REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Patizon

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patizon je jednou z mnoha odrůd dýně, je variantou tykve obecné (Cucurbita pepovar, patissonia). Patizony mají tvar disku, jejich povrch může být různě zvrásněný. Barva zralých patizonů je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jejich chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývají doporučovány i do jídelníčku malých dětí.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Cucurbita pepo var. patissonina

Jiný název: Pattypans, potirons, patissons, Pâtisson – Courge

Charakteristickým poznávacím znamením patizonů je především jejich tvar a barva. Díky zploštělému, diskovitému tvaru s výraznými žebry a bílou barvou zralých patizonů jsou lehce poznatelní od jiných druhů dýní.

Ve složení u patizonů má největší podíl v obsahu látek voda a díky tomu, že nejméně se v této zelenině vyskytují cukry, jsou velmi vhodnou ingrediencí pro děti a osoby držící diety. Patizony jsou zdrojem draslíku, sodíku a fosforu. Pozitivně působí na lidské trávení, pomáhají odplavovat škodlivé látky z těla, stejně jako ostatní druhy dýní. Zároveň zvyšují obranyschopnost organizmu a celkově jej zklidňují a regenerují. Dále napomáhají snižování hladiny tuku v krvi a zároveň mají pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhají také při problémech se slinivkou břišní. Působí i močopudně a celkově ulevují při problémech s ledvinami. Konzumování patizonů může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.

Příprava v kuchyni:

Nejlépe patizony konzumujeme syrové, ale tepelnou úpravou na chuti neztratí, spíše naopak. Obalený jako řízek v trojobalu chutná skvěle. V kuchyni se patizon hodí i k zapékání, do polévek, omáček a dalším jiným úpravám.

Encyklopedie zeleninyVařené patizony nakrájíme na hranolky, podáváme posypané strouhankou nebo strouhaným sýrem a polité rozpuštěným máslem. Dušené připravujeme jako mozeček s vejcem, můžeme přidat i lečo, ochutit mletou paprikou, koprem nebo smetanovou omáčkou.

Patizonové zelí se připravuje podobně jako kedlubnové. Patizony se plní podobně jako papriky nebo zelí masitou náplní. Smaží se obalené v těstíčku nebo v mouce, vejcích a strouhance a podávají se s tatarskou omáčkou. Z patizonů se připravují i zeleninové saláty. Ty můžeme kořenit koprem, celerovou natí, kmínem, olejovou zálivkou, smetanou, mlékem apod.

Mírně přerostlé patizony oloupeme a nastrouháme na bramboráky. Na kostičky nakrájené patizony můžeme sterilovat podobně jako okurky, ve sladkokyselém nálevu.

Recepty s patizony:

Masové karbanátky nastavené patizony Patizony na způsob guláše

Smažené patizony Zapečený patizon plněný masovou směsí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy