REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka jako lék

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - víte že ... polévka je lékUž naše babičky říkávaly ,,polévka je grunt a maso špunt“ a nic v zimě lépe nezahřeje, než dobrá teplá polévka. Vědecké studie pak prokázaly, že například vývar z kostí dokáže nastartovat imunitní systém. Vědecky řečeno silný vývar z kostí inhibuje migraci neutrofilů, méně učeně řečeno, ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou nebo jiným virovým onemocněním. A tak to máme i vědci potvrzené, horký vývar dokáže léčit!


Kvalitu polévky a výživnou hodnotu určují suroviny, které při vaření polévky použijeme. Důležité je vařit polévku pomalu, jedině pomalý var, který může trvat i několik hodin, zajistí to, že se z kostí a šlach uvolní léčivé látky.

 

Škola vaření - víte že ... polévka je lék

 

A jaké to vlastně jsou ty léčivé látky?

Mezi nimi najdeme kolagen, ale i esenciální aminokyseliny, jako je glycin, glutamin a prolin, také různé minerály. Kolagen a želatina podporují růst vlasů, nehtů a udržují zdravý vzhled kůže. Glutamin je důležitý pro imunitu a kromě toho jde o lék na syndrom dráždivého tračníku.

Glycin detoxikuje tělo a podporuje zažívání a správné vylučování žaludečních šťáv. Prolin příznivě působí na zdravou kůži a je důležitý pro správné udržení krevního tlaku. Minerály obsažené v kostech čtyřnožců, ptáků a ryb jsou plné vápníku, hořčíku, fosforu, sodíku a jodu u ryb. Bez těchto látek uzdravení není možné, jejich nedostatek vede k zhoršení imunity i nervových funkcí, křečím a dalším nepříjemným jevům. Při pocení a horečce se tyto látky vyplavují z těla rychleji.

 

Škola vaření - víte že ... polévka je lék

 

Léčivý vývar a zelenina

Pokud do polévky přidáme další přísady jako zeleninu, houby, koření, bylinky, léčivý účinek ještě zvýšíme. Zeleninu do polévky bychom měli kupovat čerstvou, podle možností vypěstovanou v blízkém okolí. Mrkev obsahuje vitamín A, zlepšuje zrak, a málo kdo ví, že vařená mrkev obsahuje více beta-karotenu a kyseliny fenolové než syrová.

Celer je důležitým zdrojem antioxidantů a flavonoidů, snižuje riziko zánětu a srdečních chorob. Petržel kořenová podporuje chuť k jídlu ale i zvyšuje vylučování moči a obsahuje látky apiol a myristin, který vyvolává vztahy dělohy a nedoporučuje se těhotným ženám. Pastiňák je zase užitečný zdroj škrobu a vitamínu C a E.

Česnek je jedna z nejzdravějších rostlin na světě! Do polévek dáváme syrový, jako přírodní antibiotikum, likviduje plísně. Sestra česneku cibule pomáhá snížit hladinu cholesterolu a riziku onemocnění koronárních cév, brání srážlivosti krve. Červená řepa nejen polévku krásně obarví, ale rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak.

Vynikající a ostrou chuť dá polévce zázvor, jehož antibakteriální a antivirové účinky jsou překvapivé. Velmi je oblíbený například v asijských polévkách.

Výše uvedné druhy zeleniny jsou nejzdravější a přitom nejběžnější druhy zeleniny, které do polévek používáme. Samozřejmě se používá i kapusta, zelí, nejlépe kysané kedlubny, hrášek, rajčata, paprika, tyto druhy tělu také dodají tak potřebnou energii.

 

Škola vaření - víte že ... polévka je lék

 

Také bylinky a koření zvyšují hodnotu polévky

Bylinky a zelené natě před přidáním do polévky opláchneme a chceme-li je vařit pro chuť, svážeme jr nití, přičemž nit upevníme k uchu hrnce a snadno pak z polévky můžeme vyjmout. Pro ozdobu používáme bylinky a natě čerstvé ale i v nouzi i sušené.

Oblibu si získala čerstvá petrželka, pažitka, řeřicha, koriandr, tymián atd. Naše babičky toto věděly už před stovkami let a nebyly samy. Tradiční čínská medicína používá léčivé vlastnosti vývarů již přes 1000 let a má proto i své zdůvodnění. Vývar z kostí posiluje ledviny, v nichž má lidský organismus uloženou základní životní energii.

 

Škola vaření - víte že ... polévka je lék

 

Kurkuma, asijský všelék

Kurkuma se přidává do indických polévek a je vlastně všelék. Bylo prokázáno 150 léčivých účinků, včetně protirakovinového působení. Pomáhá například při léčbě žaludečních, žlučníkových a ledvinových chorobách. Patří také mezi přírodní antibiotika s protivirovým a protibakteriálním efektem.

 

Houby, také léčivá surovina

Houby obsahují mnoho bioaktivních látek včetně polysacharidů, glykoproteinů, ergosterolů a dokonce antibiotik a proto patří také do hutných polévek vařených v zimních měsících.

 

Škola vaření - víte že ... polévka je lék

 

Blíží se zima a s tím související nemoci, změňte kurz, zapomeňte na paralen a uvařte si silnou slepičí polévku, osvědčený všelék na neduhy spojené s nachlazením.

 

Text D. Marounek, foto: D. Marounek, Eva Šafránková, Naďa Indruchová, ReceptyOnLine.cz

Použité zdroje: Zelená kuchyně – Skorňakov, Jeník, Větvička – Planeta 1988, Polévky a eintopfy – kolektiv autorů Fortuna Print 1994, internet

 

Recepty:

Polévka z medvědího česnekuChřipkováRychlá fenyklová polévka

Česnečka z pečeného česneku a další polévky:  Polévky, zavářky, vložky a zdobení do polévek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Letní makové dobroty

Čas letních garden party je tady. Dejte si pauzu od grilovaného masa a připravte svěží sladké kombinace s mákem nebo lehké „zobání“ ve stylu nachos, se kterými zazáříte.

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Moře chutí na jazyku: PRAGUE MUSSEL WEEK přiveze do Prahy prvotřídní holandské slávky

Festival Prague mussel week přiveze ve dnech 23. až 29. září do Prahy moře i s jeho největšími dary. Do více než stovky pražských restaurací dorazí přes 16 tun holandských slávek špičkové kvality. Mušloví fandové i úplní nováčci je budou moci ochutnat ve speciálním menu, a to díky slevovým voucherům jen za poloviční cenu.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy